Error 400 - Bad Request

Assalamualaikum...


Kamu pun ada alami masalah ni ka?
Ni ambik dari kawan aku, Finie Ramos..


Wordless Wednesday ~2~


Assalamualaikum... ^___^




Pencuri hati...


Telinga saya suka ini.. Kamu plak??

Assalamualaikum & selamat petang semuaaa.. ^__^

Apa khabar? Hope kamu sihat2 jak ya! 
Aku sihat Alhamdulillah.. 
Sebenarnya ada keja bha ni tapi mo rehat kejap.. 
(Kejap jugak ku rasa!) Hahaha...

Tadi ada customer datang mo buat wedding banner. 
Pastu dia bagi la pen drive ngan aku untuk ambik gambar dalam tu. 
Kebetulan dia ternampak playlist lagu2 yang aku dengar masa tu.. 
Terus dia cakap,

"Wui, ganas jugak lagu2 mu ni.. Lagu rock dulu2 lagi tu.."

Rock bebeh!! Yeah!!!

Hahaha... Aku hanya mampu tersenyum jak.. 
Sukati aku la mo dengar lagu apa kan? 
Mo tau lagu apa yang aku dengar tadi? 

Susunan mengikut playlist ku.. Hehehe..

1. Titian Hasrat - Samudera
2. Layu Di Hujung Mekar - Rio
3. She's Gone - Steelheart
4. Never Had A Dream Come True - S Club 7
5. Broken Angel - Arash ft Helena
6. Perfect - Pink
7. One In A Million - Ne-Yo
8. Will Always Love You - Whitney Houston
9. Be Without You - Mary J. Blige
10. Mister - Kara
11. Losing My Mind - Lee Seung Gi
12. Fox Rain - Lee Sun Hee

Sikit jak kan? Ni antara lagu2 yang aku suka dengar..
Takkan mo kasi masuk semua lagu kegemaran sini kan?
Agak-agak la bai..
Ada rock dulu2, ada lagu baru & ada lagu Korea jugak..
Tu maknanya, aku suka dengar macam2 genre muzik..
Yang penting best & ndak sengsara telinga mendengar..
Hahaha...

Kamu plak cmana?
Apa lagu kamu layan sekarang?
Share2 la..
Manatau ada yang jadi favourite kita bersama..
Baru la sehati sejiwa...
Hekhekhek...


Anne :: Currently listening to Qasidah Burdah via Youtube.. Ailaikkk... ^___^

Yeah!! Suda tukar background.. Hehehe...

Assalamualaikum..


Ni apdet laju2 ni.. 
Seharian bz td, langsung xda masa mo apdet blog..
Baru jak tadi tukar background blog kesayangan ni..
Hehehe...
Perasan x background belog ni dah bertukar???
Ni testing ja dulu ni..
Lagi pun ramai yang vote background yang ni..


Thanks sangat2 ngan yang dah vote tu ya??
Sory la kalau ndak ikut apa yang kamu vote ya?
Kalau aku ada 4 belog, keempat2 belog tu aku tukar backgroundnya ikut yang kamu pilih..
Hehehe...


Lepas ni mo buat header lagi..
Tu pun kalau ada masa..
Sejak akhir2 ni banyak pulak customer mintak design macam2..
Ndak pa kalau boleh lambat2, ni mo siap cepat jak dorang ingat..
Mungkin dorang pikir keja grafik design ni senang yang amat...
Belum lagi PC yang selllloooowwww banget..
Hampir jak aku tumbuk ni monitor tadi..
Nasib bukan aku punya..
Hahaha..

Okehh la, melebih2 plak bebelan ku ni..
Padahal mo kasi tengok background jak..
Hihihi...
Istighfar dulu..
Astaghfirullah al azim...
Astaghfirullah al azim...
Astaghfirullah al azim...

Saaaaayaaaanggg korang semua!! Daaaa..... ^_____^


Terima kasih sudi baca!


Boring laa ngan blog ni...

Assalamualaikum...


Aku apdet lagi.. Maka, tadi bilang mo buat keja.. Hehehe...
Aku rasa macam boring suda tengok rupa paras blog ku ni..
Mo tukar background ngan header..
Tapi....
Aku xda masa laa...
Baru jak mo start buat header, ada lagi customer mintak itu mintak ini..
Mo buat background tadi tapi bila pikir2 customer mo banner nya cepat, terpaksa la lupakan jak..
Padahal ada macam2 suda idea tadi..

Hurmm.. Banyak betul penghalang ni..
Mungkin blog ku belum ready lagi mo tukar rupa kali..
Hehehehe...
Lagi pun aku belum terpikir lagi mo guna kaler apa plak kali ni..
Mo maintain PINK ka atau tukar kaler lain??

Any idea please??
Atau buat kalerpul jak?
Hihihihi..

Susah-susah, bagus guna jak background yang ada d internet kan?
Berlambak lagi..
Google jak "Blogger Background" terus macam2 rupa keluar..
Just wait n see jak la..

Antara yang menarik hati dan menyentap mata

Pink lembut... ^__^


Merah polka dot.. Auummmm....


Hijau.. Simple jak.. Ailaikk... >_<


Merah & ada lop lop... 


Yang mana cantik aa??
Jom buat undian..
Hehehe..
First pilih background dulu, baru buat header..
Sabar ya blog, nanti aku ubah ko pelan2..


Thanks for reading!!


Aku tak kisah pun...

Assalamualaikum & selamat petang.. ^____^


Baru dapat apdet hari ni.. 
Kemarin aku sangat2 busy body dengan banner & bunting yang mo disiapkan dengan kadar segera.. 
Capek deh.. Semua gara-gara customer tu la, mentang2 kamceng dengan bos teruslah minta print cepat2.. Konon nya suda dorang design, padahal belum lagi.. 
Bos nampak aku kelam kabut buat keja baru dia tanya.. 
Kamceng2 pun jangan la menipu ba.. 
Apa laa...

Okehh la, cukup2 la dengan luahan ketidakpuasan hati ni. 
Nanti kamu pun ikut jugak ndak puas hati.. 
Hehehe...

Kemarin masa dalam bas otw balik rumah, aku tertidur.. 
Nasib baik aku duduk dekat tingkap, so tidur ku pun amatlah selesa walaupun kepala dah terlentok p cermin bas tu.. Hehehe..
Tapi bila aku tersedar jak masa dekat traffic light, ada motor kat sebelah bas tu.. 
Penunggang ngan pembonceng tu senyum2 jak tengok aku.. 
Confirm dorang tengok aku tidur tadi.. 
Mo cover malu pun memang xda guna sudah, aku pun buat2 cool jak la.. 
Macam nothing happen gitu.. 
Padahal segar suda mata gara-gara malu.. 
Hahaha...

Auuwwww... Malunyaaa...


Tapi aku x kisah, yang penting aku dapat TIDUR..
Hehehe...

Okehh la, nanti mo apdet lagi..
Time banyak2 idea ni, time tu jugak la keja datang bertimbun-timbun..
Sabor je lah~~


Anne :: Ndak sabar tunggu minggu depan.. Hehehe...

Aku minta puji???

Assalamualaikum & selamat malam sayangssss2 sekalian...


Hari mood agak mintak puji @ tapuji sket..
 Mo tau apa penyebab kepada penyakit mintak puji ni??
Jom scroll bawah dengan kadar yang laju bak keta Lambo..

[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]

TARAAAA!!!!!



Nampak ka line kaler merah tu??
Terkejut aku budak tu tiba2 chat macam tu..
Mungkin dia terkejut tengok profil pic fb aku ni..



Cun ka?? hakhakhak..
Bukan aku ni..
Ntah anak sapa la yang mnyerupai aku ni..
Muka pucat macam kekeringan darah suda..
Suda kena minum darah nya oleh Edward Cullen..
Hahahaha....

Budak tu junior aku masa sekolah rendah..
Kalau ndak silap, aku taun 6 dia baru masuk taun satu..
Jarang jugak bertegur..
Setahu aku, lepas taun 6 dia d hantar p Semenanjung Gaza , tempat family bapa dia.. 
Sampai habis SPM dia d sana, sekarang dia d kampung dah lau x silap..

Mungkin last dia nampak aku dulu, masa tu aku ndak CUN lagi...
(Aduh, sakit ginjal ku.. hahaha)
Bila dia nampak jak pic d atas tu terus dia terkena kejutan letrik then mesej aku..
Mo mintak petua kali tu..
Hahaha... Matai la.. Perasan yang amattt!!!

Okehh la, tu jak post mintak puji untuk hari ni...
Gurau2 jak ya!!
Abis la aku kena kutuk yang kaw2 punya lepas ni..
Hehehe..
^______^



Okehh, that's all.. Thanks 4 reading!! 

Kek yang menggegarkan jiwa ragaku...

Assalamualaikum n hai uoll... ^__^

Jalan2 p belog orang tadi pastu terjumpa la beberapa belog ni yang post pasal kek2 yang dorang buat.. 


Ada kek coklat moist...

Yummy!!


Ada cheese cake 

Ciskek yang menggoda.. Auww!!


Terus aku pun menggunakan otak ku untuk berpikir...

Bila la ada masa mo buat kek lagi ni..
Rumah sini xda oven..
So, susah la mo buat kek..
Boleh buat non baked cheese cake jak tapi still tada masa mo buat..
Huhuhu...

Selama ni buat time raya jak, tu pn masuk lam mangkuk kertas..
Simple, ndak payah jaga oven 24 jam..
Hehehe..

Taun lepas adalah pestaim aku buat kek untuk some1 yang spesel, sapa lagi lau bukan Kanda ku.. Hehehe..
Kebetulan besday orang spesel tu lepas raya, so bahan2 untuk buat kek pun ada lagi..
Mula2 mo buat untuk makan d rumah jak..
Tapi kebetulan hari esoknya bday c Kanda, so aku buat untuk dia jugak la..
Aku buat 2 jenis kek d atas tu...
Pestaim buat terus menjadi owh..
Sapa ndak hepi, terus semangat jugak aku mo buat lagi..
Hehehe...

C Kanda rasa terkejut yang amat sebab aku memang ndak pernah buat apa2 d hari lahirnya selain ucap jak..
(Sungguh tidak romantiknya aku kan? hakhakhak...)
Malu2 lagi bila aku tanya pasal kek tu..
Terharu la tu.. Muahahaha...

This year aku tengah pikir cmana mo kasi surprise dia lagi..
Disebabkan aku dah keja, mungkin aku dah boleh belikan dia something..
Sebab aku baru sedar & perasan, selama ni dia jak yang selalu bagi aku hadiah..
Aku ndak ingat pun kalau aku pernah bagi dia hadiah..
( Ndak sedar diri rupanya aku ni.. Hahaha...)

Orang kata hadiah tu ndak penting, yang penting ialah keikhlasan kita..
Tapi aku tetap mo bagi hadiah untuk c Kanda..
Hadiah yang boleh buat dia ingat aku selalu..
Ngehngehngeh...

Okehh, projek akan datang ialah membuat kek-yang-menggegarkan-jiwa-raga..
Kol my mum, mintak kirim oven & segala macam peralatan untuk buat kek..
Ndak sabar oOo... Hihihi..



Okehh! That's all.. Thanks 4 reading! ^___^


Siren Tsunami dan Belangkas??


Assalamualaikum & salam sejahtera! ^__^

Berita ni aku baca kat paper Daily Express versi BM kemarin.. Tertarik  mo share sebab kadang2 ada yang ndak alert berita begini takut huru-hara jadinya nanti.. Ni ada 2 berita mo share ni..

Berita 1

KOTA KINABALU : Orang ramai di nasihati agar tidak panik jika mendengar siren amaran tsunami kerana ujian akan dijalankan di kawasan Safma dekat pasar basah di sini, pada 21 Jun ini.

Ketua Polis Bandaraya ACP Ahmad Sofi Zakaria berkata sebuah syarikat swasta yang bertanggungjawab melakukan kerja-kerja menyelenggara siren itu akan melakukan pemeriksaan untuk memastikan sistem tersebut berfungsi dengan sempurna.

"Saya tiada maklumat mengenai masa sebenar tetapi siren itu  akan diuji pada 21 Jun. Kerana itu, saya berharap penduduk bandaraya dan orang ramai yang terdengar bunyi siren itu agar tidak panik"..

Jabatan Meteorologi bertanggungjawab terhadap pengendalian siren amaran tsunami tetapi kerja2 penyelenggaraan dilakukan oleh syarikat swasta itu.

Aku share cni sebab ada antara kita yang ndak alert sama benda2 gini ni.. Tau la kan, budaya membaca d kalangan rakyat Malaysia ni masih kurang.. Kamu rasa dalam ramai2 orang yang kamu tengok d bandar tu, berapa peratus yang ada membaca especially newspaper?? Mesti kamu pun pikir ndak ramai kan?? 

Len lagi yang selalu online ni.. Mungkin ada antara kita yang online hanya untuk buka fb, men game, download etc tapi ndak plak peka dengan apa yang berlaku d sekitar kita.. Sudah dengar siren baru kelam kabut berlari selamatkan diri, padahal testing jak tu.. Hahaha..

Kalau berita2 kat Sabah ni lambat betul kalau online.. Aku buka website Daily Express tadi pun lum update lagi. Ntah berita bila lagi yang ada d website nya tu.. So, better u beli news paper d kedai laa..  

Jangan ada orang mati terkejut gara-gara siren tu baru la ada update d website ny.. Kan da terlambat tu?? hehehe... I hope ada jugak la pihak berkuasa yang sebarkan ngan orang ramai terutamanya yang ada dekat2 kawasan pantai tu.. Sana memang ramai orang sebab shopping mall d KK ni semua dekat2 pantai kan??

Wawasan Plaza, Centre Point, KK Plaza, Wisma Merdeka, Suria Sabah & Waterfront.. Tempat ni memang jadi tumpuan orang ramai tak kira la orang tempatan, pelancong dan pelancong tanpa izin jugak... Hohoho...

Berita 2

Okehh, berita seterusnya plak pasal BELANGKAS.. Mesti kamu tertany-tanya, kenapa dengan belangkas? Apa salah c belangkas? Apa tu belangkas?? <--- Erkhh?!!

hai, nama saya BELANGKAS.. ^__^

Orang ramai dinasihatkan agar tidak memakan belangkas kerana 2 orang telah meninggal dunia masing2 pada 4 dan 6 Jun lalu, dipercayai setelah memakan binatang laut itu yang diambil dari Teluk Marudu, Kota Marudu.

Pengarah Perikanan Negeri dan Timb. Pengarah Kesihatan Negeri dalam satu kenyataan  bersama Khamis lalu, berkata 18 orang dari 3 keluarga juga dipercayai telah memakan belangkas, kemudian dirawat di Hosp. Kota Marudu kerana menunjukkan kesan keracunan makanan.

Belangkas boleh mengeluarkan racun secara bermusim khususnya ketika musim mengawan.. ~~Aiyooo...

Kajian menunjukkan bahawa isi, telur hijau yang tidak menetas, testis dan sebahagian organ dalaman belangkas boleh mengandungi paras tinggi racun yang dipanggil Tetrodotoxin, yang boleh membunuh dengan menyerang saraf mereka yang memakannya. Ia sama dengan toksin yang ditemui dalam ikan buntal.

Simptom2 yang biasa bagi keracunan jenis ini ialah kejang perut, loya, muntah, sakit kepala, pening, penurunan suhu badan, bibir kebas dan keadaan lemah. Dalam kes2 teruk, mangsa mungkin tidak dapat membuka mulut atau bercakap, rasa panas d bahagian mulut, kerongkong dan perut, rasa kebas pada otot, air liur berlebihan, pening dan tidak sedarkan diri.

Orang ramai juga dilarang mengambil belangkas dan menjualnya sebagai makanan...

Hah, dah baca?? Jangan makan belangkas tau!! Aku ndak mau la ada antara kawan2 atau sedara2 kita yang keracunan gara2 encik belangkas ni.. Jangan la ambik belangkas tu, biarlah dorang mengawan dulu.. Hakhakhak....


Anne bilang :: Risau dengan kes rogol yang makin banyak d surat khabar ni.. Semoga kita sentiasa di bawah lindunganNya.. Aminnn...

Woww!! Mo awet muda macam dia jugak....



Assalamualaikum & monink u guys!! 

Jom layan gambar dulu.. Hehehe...


Tengok cewek dalam pic tu, comel kan??
She's so adorable..
Cuba teka umur nya..



14 tahun??


16 tahun??


18 tahun??


Hehehe...



Percaya ka kamu kalau umur dia ni sebenarnya 30 tahun??

Kalau mo tau, kakak comel ni namanya Xia Da..
Dia ni sorang kartunis manga yang lahir di Hunan, China pada 04 April 1981..
Selain karya2 nya yang femes, wajah keanak-anakan yang dimilikinya juga menyebabkan dia selalu dijadikan cover girl bagi majalah2 game di Jepun..


Antara artwork dari Xia da...


Peony Pavilion
Genre : Drama, historical, romance


Dare Mo Shiranai 
Genre : Supernatural


Ada versi BM ka ni ya? Mo try baca laa... Hehehe...



Anne :: Terus cari petua awet muda laju2... Muahahaha....

Girlfriend yang bikin aku menyampah...

Assalamualaikum & salam 1Malaysia.. (Wahh, skema ny ayat.. Huhuhu..)

Hope kamu yang sedang membaca ni sentiasa sihat2 jak ya? Aku sihat jak, tapi kadang2 pandai pening2 pulak kepala ni.. Mungkin penat kalik kan? Pening ngan arahan bos ku yang kurang d fahami, maklum la bos ku kan Cina.. Kadang2 ayat pun ndak tersusun.. Benda yang senang pun boleh jadi susah.. Hehehe...

Aduhh fenin.. fenin...


"Saya ada boipren. Boipren saya nama Abu. Saya umur 16 taon dan Abu plak umur 20 taon. Kami baru kenal then terus kapel.. Hobi saya ialah mintak email ngan password pesbuk Abu pastu tukar passwordnya.. Saya sangat suka buat begitu.. Supaya gf lama Abu tidak boleh buka pesbuk Abu lagi... "

Hohohohohoh~~~

Okehh, suda baca pengakuan d atas?? Tu bukan pengakuan ku tau? Boipren ku bukan nama Abu.. Umur tu plak boleh la dikatakan hampir sama.. Hahaha... Aku wakilkan jak budak tu.. Aku tau dia malu mo buat pengakuan begitu.. Hehehe...

Aku bukan apa, aku heran la.. Kamu rasa, patut ka kita sebagai cewek @ pasangan kepada boipren atau gelpren kita, mintak email & password dorang pastu buka akaun pesbuk tanpa pengetahuan empunya akaun a.k.a pasangan kita tu?? 

Pastu bila dah buka, takkan tengok jak kan? Confirm la ada yang akan cek inbox manatau pasangan kita tu ada mesej ngan orang lain.. Then, cek friend request manatau ada gurl2 @ boy2 yang mo ngorat pasangan kamu.. Kalau ada yang kamu ndak kenal terus Delete Request. Lepas tu cek notipikasi lagi.. Tengok komen2 yang ada, kalau ada yang ndak kena d hati terus p komen sesedap rasa..

Erkh?!! Eskius mi?? Itu pesbuk bukan kamu yang punya okehh?? 

Kalau aku, aku memang tau Kanda ku punya password sebab dia selalu suruh aku buka pesbuk nya untuk kutip duit game CarTown nya.. Hehehe... Tapi aku buka jak ya? Aku ndak kacau apa2 pun.. Kalau mo baca mesej pun minta kebenaran dulu. Hahaha.. Aku ndak mau jadi macam gurl d atas tu.. ~~ So pathetic sampai mo tukar2 password segala..

Okehh, cerita sebenarnya gini.. Semalam time adik aku yang pompuan online, dia nampak adik lelaki ku tu pun online jugak.. Dia tegur la via chat box tapi ndak d layan.. Biasanya adik ku yang lelaki tu akan tegur kalau ada antara kami ni yang online.. Adik ku mula syak, terus dia panggil kakak ku sebab masa tu aku tengah on the line wit Kanda ku, so ndak boleh di ganggu.. Hekhekhek.. 

Kakak ku dah boleh agak yang online tu gf adik ku.. Terus dorang p serang tu budak.. Aku ndak tau la apa yang dorang psiko budak tu sampai budak tu takut pastu log out laju2.. Hahaha.. Aku ndak berkenan ngan budak tu.. Aku penah buat entri pasal dia kat SINI. Hehehe.. Aku memang akan jaga betul pompuan cmana yang jadi gurlpren adik ku tu.. And sampai sekarang, xda satu pun gurlpren2 adik ku yang berkenan di hati.. Hahaha... Jahat tak aku??

Lepas budak tu logout, dorang kakak ku terus tukar password pesbuk adik ku.. Sebelum ni, budak pompuan tu pun pernah tukar password fb adik ku tapi sudah adik ku tukar balik. Entah cmana dia boleh buka lagi.. Mesti adik ku terpaksa bagi jak ni.. Gurlpren adik ku yang sebelum ni pun suka sangat2 buka fb adik ku.. Siap menyamar jadi adik ku lagi pastu post something p wall nya.. Konon nya adik ku la tu yang post, maka.. Diri sendiri yang post.. Hahaha.. 

Kalau kamu pernah buat macam benda2 kat atas tu la kan, apa agaknya sebab musabab yang menyebabkan kamu buat gitu?? Adakah sebab kamu ndak percaya ngan pasangan kamu?? Atau saja2 sukati mo ambik alih pesbuk pasangan kamu? Deyy.. Ndak cukup satu akaun ka sampai mo hijack akaun orang lain?? Huhuhu.. Sorry sangat2 kalau ada yang terasa, aku cuma mo tau jak kenapa sampai ada yang mo buat gitu.. ^___^

Klik untuk tumbesaran yang lebih jitu



Okehh.. That's all.. Thanks for reading!! ^__^


Thanks follower ku! ^___^

Assalamualaikum & gud nite!! ^__^

Thanks sudi singgah belog saya yang comel ni.. Ahaks! Agak perasan ckit d situ ya? Hehehe.. Gurau jak ya, but memang mo terima kasih sangat2 la ngan kamu2 yang singgah n baca belog ku ini.. ^___^

Thanks jugak pada yang suda follow.. Yang belum aku follow balik tu, sory banget coz ada sesetengah follower tu yang xda link p belog nya.. So, agak sukar untuk aku follow kamu balik.. ^___^

And pada yang dah follow pastu mintak aku follow dorang balik tu, insya Allah aku akan follow belog kamu balik if ur blog menarik perhatian ku ya! 

"Follow u, follow me back k!"

"Follow me back okehh! Tq"

- Ayat macam arahan jak.. Okehh bos! Nanti bulan 'Disember tatau taun bila' saya follow! Hahaha... -

Nampak macam kamu ndak ikhlas follow belog ku ni kan? Follow aku semata-mata mo aku follow kamu balik, so follower kamu akan bertambah.. Sorry la dear, aku takkan follow belog yang aku x suka.. Aku pun x paksa kamu follow belog ku ni.. Aku bukannya mo sombong ka apa ka, aku pun baru2 jugak dalam blogging ni tapi xda la sampai paksa or suruh orang follow belog ku..

  - Belog saya belog yang sedar diri.. -

Kadang2 ada jugak tu yang konon ny suda follow tapi xda pun.. Siap mintak follow lagi balik.. Sekali tengok, ada plak link ny d page Exchange Link.. Dear, tu bukan follow namanya.. Hahaha.. Senyum2 jak aku tengok link nya d sana.. Tapi kalau belog ny best aku follow jugak tu.. Hehehe...

Follow la belog ku apa adanya..

Ni kes melepas tengok gerhana bulan la ni.. T____T


That's all.. Thanks for reading! ^___^


Ujian dari Allah S.W.T

Assalamualaikum...

Just mo share ngan semua..
Hope dapat memotivasikan diri kita.. ^__^


Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud : “Sesungguhnya orang mukmin akan menerima tekanan hidup kerana tidak ada satu bencana sama ada kerana terkena duri atau yang lebih besar, tidak juga ketakutan melainkan Allah akan mengangkat darjatnya satu darjat dan menghapuskan satu kesalahan dengan kesabarannya menghadapi bencana dan kesusahan tersebut”. (Riwayat al-Hakim)


Ujian adalah seiringan dengan perjuangan. Oleh itu ia tetap memerlukan bekalan iman, sabar dan istiqamah. Ujian dijadikan Tuhan untuk mengukur tahap keimanan seseorang itu kepada Allah. Bukan setakat di mulut sahaja.


Umat Islam akan diuji dengan lima perkara iaitu :

>> Saudara seagama yang sentiasa dengki terhadapnya 
>> Orang munafiq yang sentiasa membencinya
>> Orang kafir yang sentiasa memeranginya
>> Syaitan yang sentiasa berusaha menyesatkannya
>> Bisikan hawa nafsu yang sentiasa menggoncang keimanannya. 

Semuanya ini menuntut kesabaran dan di dalamnya terdapat ganjaran pahala yang besar daripada Allah SWT.

Lawan bagi sabar adalah mengeluh dan ia merupakan perbuatan yang amat dilarang oleh agama kerana dengan mengeluh akan membuatkan semangat menjadi lemah dan terbitnya perasaan kecewa dan putus asa sedangkan Allah SWT berfirman dengan maksudnya : “Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan”. (surah al-Insyirah : Ayat 6)

Tanpa masalah atau ujian tidak akan wujud kematangan kerana pengalaman dalam menyelesaikan masalah adalah guru terbaik dalam menjamin kejayaan dalam kehidupan.



"Barangsiapa yang Allah mahukan dirinya berada dalam kebaikan, nescaya akan diujinya dengan beberapa kesusahan..."

Sesungguhnya apa yang membebankan atau menyusahkan kita, adalah untuk membahagiakan kita

Sumber dari :    hadis.cikedis.com

Rabu yang bisu : God, I'll wait...





~~ Senyum ~~
Tak perlu kata apa-apa..  :)

Sungguh tidak jujurnya diriku....

Assalamualaikum & selamat tengah hari ^__^


Aku tengah keboringan ni.. Ndak tau mo buat apa, nasib tangan ni rasa mo menaip jak.. Maka tertaip la entry belog untuk hari ni.. Masuk hari ni sudah dua hari aku xda benda mo design.. Just buat keja2 biasa jak, jawab telefon, faks quotation, online, donlod cita korea... Hehehe...

Fuhh, ndak lama lagi.. Hehehe... -Gugel-

Macam best jak kalau xda keja kan? Tapi rasa bersalah plak ngan bos.. Konon buat keja padahal online jak dari tadi.. Asal bos masuk opis jak, terus kelam kabut minimize window pastu pura2 buka Photoshop, ndak pun Corel Draw.. Padahal kosong jak, xda pun design apa2.. Kalau bos masuk lagi sekali, pura2 buka folder itu folder ini.. Bila bos keluar trus sambung online.. Aduhh... Sungguh tidak jujurnya aku kan??

Tapi aku rasa lady bos tau jugak yang aku ndak buat keja sebab biliknya sebelah bilik ku jak.. Walau pun cermin yang memisahkan bilik opis kami ni ada banyak kertas2 d tampal, masih ada ruang untuk ku berbicara kecil untuk dia mengintai apa yang aku tengah buat.. Aku tau la, sebab aku penah masuk bilik lady bos pastu aku curi2 tengok kalau2 boleh nampak apa yang aku buat d sebelah... Muahahaha...

Mungkin dia selalu peratikan apa aku buat tapi dia diam2 jak.. Sebab bos & lady bos ni jarang marah2.. Kalau marah pun sekejap jak, 5 minit pastu terus ok balik.. Pernah jugak aku kedapatan online time keja ni tp lady bos diam2 jak.. Muehehehe... Mungkin dia faham jugak aku xda keja masa tu.. Lady bos pun xda benda mo design jugak tapi oleh kerana dia ada bisnes lagi satu maka ada la jugak kejanya.. Aku yang langsung xda apa2 bisnes ni duk diam2 jak la d opis..

Okehh.. Tu jak la.. Mo p test2 tutorial Photoshop dulu.. At least ada jugak bos nampak aku guna Photoshop nanti.. Hehehe... 


P/s :: Jeans Levi's ku suda lusuh yang amat sangat..  Ada sapa2 mo belikan yang baru ka?? Hakhakhak....


Jom lawat belog kawan saya.. ^_____^

Boleh kau bagi saya kau punya (Nang version)

Assalamualaikum & selamat malam semuaa.. ^___^

Entry ni khas untuk c Aki.. Aku jalan2 p belog nya tadi pastu terbaca la plak pasal biodata masa muda2 dulu.. C Aki bilang sapa ndak share biodata memang ndak remaja la.. Hakhakhak.. Nah, Aki yang muda remaja, ni contoh biodata ku masa sekolah rendah dulu.. hahaha...


My Personal Details... (Betebiat lagi mo speaking2...)


Nama penuh : Nurul Aini binti Abdul Amin 
(Ikut yang dalam IC punya kunun.. hohoho)

Nama panggilan : Nurul, Aien
(Letak nama yang sedap d dengar kunu, padahal nama panggilan sebenar lucu2 macam Ebbo, Memeng, Ikang & nama2 kampungan yang lain.. Hahahaha)

Tarikh lahir : 08 Mac 1988 
(skema nya aku!! muahahaha)

Tempat Lahir : Atas lantai bawah atap rumah 
(susah2 cakap sak bha RUMAH.. Apa laa...)

Orang yang Disayangi : Keluarga, kawan2 ngan si 'dia' 
( DIA tu orang yang diminati secara rahsia.. hahaha..)

Orang yang Dibenci : Ndak da, x bagus benci2 tau! 
( Ayat hipokrit lagi tu.. Ndak mau benci2 orang konon.. ahahaha)

Makanan Kegemaran : Masakan ibu, nasi ayam & asalkan halal..
( Konon jak tu, bila c ibu masak sayur ndak jugak dimakan.. B'trep lagi mintak masakkan lauk lain.. Dulu masa kecik2 jarang betul makan d restoran.. Sekali sudah merasa nasi ayam restoran terus jadi peberet food.. ahahaha)

Minuman Kegemaran : Milo ais, air kosong..Asalkan halal..
( Milo ais la minuman paling femes masa kecik2 dulu... hehehe... Trip jaga kesihatan jugak macam c Aki.. Ahahaha)

Warna Kegemaran : Biru, Hitam, Putih..  
(Kadang2 b'trep lasak a.k.a tomboy, ndak suka kunun yang pink2 kaler ni.. Padahal....)

Hobi : Membaca 
( Budak pandai kunun.. Padahal d rumah tengok tv jak kejanya..)

Kenangan Manis : Makan gula-gula 
(Sengaja ndak mengasi tau, mengharap akan d tanya bila sudah berkenalan nanti.. Ada jugak bikin up cerita..)

Kenangan Pahit : Minum ubat batuk 
(Jawapan mintak penampar.. Kunun ndak sanggup mo cerita..)

Prinsip : Berani kerana benar, takut kerana salah.. 
( Ayat tiru dari buku teks BM )

Impian : Ingin mendaki gunung Kinabalu 
( Maka, bukit depan rumah pun semput suda..)

Ucapan : Terima kasih kerana sudi berkenalan dengan saya. Simpan lah biodata saya ni bagus2..
(Ayat x boleh blah.. Skema gilakk!! Muahahaha)


Ni yang version blog punya.. Kalau yang real men tulis d kertas bunga2 yang wangi2 lagi tu.. Pastu sengaja lagi mo buat yang align center punya, supaya semmat kunun.. Selagi ndak center ndak siap la biodata tu.. Kalau guna kertas yang plain tu plak, siap lukis katun2, bunga2 ngan macam2 corak lain lagi supaya dapat menarik hati c pembaca a.k.a orang yang diminati... Hakhakhak...

Hah, kamu yang baca ni konpem pernah lalui jugak kan? Apa lagi, cepat share biodata kamu yang comel2 tu!! Aku tunggu ya!! Huhuhuhu~~~

Daaaa... Salam.. ^___^

Sedih la wei... Wuwuwu... T____T

Assalamualaikum & selamat petang semuaaa... ^___^


Aku buhsan ni, xda keja.. 
Jadi aku mo merepek sambil makan kerepek di sini..
Hehehe..

Hari ni aku bangun lewat tapi xpa sebab ada jugak yang hantar aku p keja..
Tapi keseronokan ini tidak bertahan lama coz esok family ku balik LD sudaaaa....
Uwaaaaa... Sedey jak lau pikir dorang mo balik suda esok..
Next week balik p rutin seharian yang memboringkan dan memenatkan..

Selama family aku ada kat sini...
Pi keja kena hantar, balik kena jemput... 
Ndak payah jalan jauh2 p terminal..
Bangun pagi jak sudah ada bekpes atas meja..
Bekal untuk lunch pun suda siap ditapaukan..
Balik dari keja, sampai umah terus makan..

Sebelum ni...
Pi keja nek bas yang sesaknya kalah ikan sardin d sumbat dalam tin kecik.. 
Pastu penat jalan kaki p terminal..
Pagi2 kena kejutkan kakak ku suruh dia goreng nasi..
Balik dari keja makan mi sedap jak..
Balik umah sunyi semacam jak.. 

Kan best kalau pintu Doraemon tu wujud??
Senang jak mo jumpa family ku..
Ndak payah berjauhan macam ni..

Tapi apa boleh buat kan??
Sabar jak la wahai hati..
Wuwuwuwu... T________T



Suka benda comel tak??

Assalamualaikum dan selamat petang semuaaa... ^__^

Suka benda comel tak?? Orang pompuan konpem ramai yang suka kan? Aku salah sorang dari gegurls yang suka ngan benda2 yang comel ni.. Baru-baru ni aku terjumpa samting yang sangat2 comel!!

Thanks to Finie Ramos, kalau dia ndak post pasal benda comel ni ndak la ku tau pa namanya benda tu.. Pa pa pun, jom tengok!! ^____^

Mempersembahkan.....

http://www.emocutez.com

Ni namanya Tuzki Rabbit..
Dan kat bawah ni adalah benda2 yang dia suka buat..

http://www.emocutez.com
Dengar lagu sambil goyang goyang kepala goyang..

http://www.emocutez.com
Senaman hilangkan ngantuk yang ekstrem..

http://www.emocutez.com
Blogger yang kekeringan idea..

http://www.emocutez.com
Cara menyedarkan orang yang ndak sedar diri..
Hahaha..

http://www.emocutez.com
Kassim Selamat versi Tuzki rabbit..
Hehehe...

http://www.emocutez.com
Tuzki rabbit yang sombong!!
Huhuhu...

Ada banyak lagi sebenarnya, kamu boleh tengok SINI atau klik jak pic2 di atas tuh.. 
Ni antara yang aku suka n maybe akan digunakan dalam entry2 ku di masa depan.. 
Let's cekidaut!!!

http://www.emocutez.com
Cara lepas geram!!

http://www.emocutez.com
Bluwekkk... Cara mo olok/ejek orang.. Huhuhu...

http://www.emocutez.com
Apa ni?? Kentang ekk?? 
Baru keluar dari mesin basuh.. kehkehkeh...

http://www.emocutez.com
Nanges tengok cita Korea sampai geget2 bantal...

http://www.emocutez.com
Kucing yang comellll...


Okehh, tu saja hari ni.. Nanti ada lagi yang hampir pengsan baca entry panjang2..
Ngeh..ngeh..ngeh..

Daaaa........ Assalamualaikum... ^___^


Apa nak buat ngan lelaki macam ni??

Assalamualaikum n nunyte!! ^__^

Firstly, entry ni adalah sangat panjang ya? Harap kamu ndak boring membacanya.. Hehehe... http://www.emocutez.com

Apa perasaan kamu kalau ada orang main2 ngan kamu?? Ada nombor yang kamu x kenal tiba2 kol and dengan ndak segan silu lagi mengaku dia tu boipren kamu? Pastu ndak sedar diri tu Sabahan tapi mo jugak speaking semenanjung yang bunyi nya amatlah ketara Sabahan.. 
Bagi aku," jelek banget!!" http://www.emocutez.com

Lepas kamu dah reject panggilan orang tu, dia miskol2 lagi dengan harapan kamu kol dia balik sedangkan masa tu kamu langsung takdak kedit pun?? Pastu orang tu tetap ndak putus asa.. Dia kol kamu ndak layan, dia miskol kamu ndak kol dia balik, pastu dia mesej plak.

Lebih kurang begini la mesej yang dia send...

NAPA X SMBT? AKU BF MU NIE?  -  mesej pertama

JAGAN LA MARA SAYAG  - mesej kedua

Bagi aku,  "adeii... Mo kena penampar orang ni tau.." http://www.emocutez.com

Bayangkan dalam satu hari tu, orang tu asik miskol n kol kamu jak.. Bila dah abis keja, tiba2 lelaki yang satu kerja ngan kamu sambil tersengih-sengih, tanya kalau ada nombor kosong satu kosong kol kamu sedangkan tiada satu orang pun yang tahu nombor yang kacau kamu tu??
Bagi aku,  "Konpem la dia yang mengacau tu.." Grrrrr.......


Apa kamu buat bila dah tau sapa orang bertuah yang telah mengganggu dan merosakkan mood kamu sepanjang hari tu?? Tambah lagi, orang tu memang selalu peratikan kamu & paling rajin tegur kamu time d opis?

Ok, ekceli benda ni happen to me.. Lelaki tu memang selalu peratikan aku, gurau2 ngan aku.. Masa mula2 aku ok jak ngan gurauan nya,lama2 aku boring, aku ndak suka dan aku malas mo layan dia sebab he's not the type of man that can be my friend.. Mo tau napa? Sebab beza umur ku ngan dia 5-6 tahun n FYI, aku ndak pandai berkawan ngan lelaki yang lebih tua dari aku.. So, aku hanya akan anggap dia rakan sekerja jak.. Aku cuma akan tegur dia time keja jak n kalau terjumpa d mana2.. (aku bukan la sombong sangat ya?!)

TAPI kan... Sejak 2 minggu lepas dia selalu jalan sama2 ngan aku p terminal.. Nasib baik bas lain2.. Aku pun heran, dari aku start keja aku ndak pernah pun nampak dia guna laluan yang biasa aku guna & ndak pernah jugak aku jumpa dia d terminal. Tiba-tiba ada pulak mengejar d belakang pastu jalan beriringan p terminal..

http://www.emocutez.com
Sekadar hiasan semata-mata

Oh God, aku sangatlah tidak selesa dengan dia.. Aku rasa dia peratikan aku dari belakang n aku rasa dia scan aku dengan matanya.. Ohhemmgeee... Rasa mo lari masa tu jugak.. Aku geli sangat2 ngan lelaki macam dia.. Pervert!!!!! Rasanya lelaki macam tu kalau kamu pakai baju kurung pun matanya tetap akan scan kamu dari atas sampai bawah..

Aku bagi alasan mo singgah p ATM dengan harapan dia akan jalan terus p terminal tapi harapan ku itu hanya tinggal harapan jak... Dia tunggu jugak aku walaupun masa tu ada ramai orang beratur depan ATM tu.. Ndak pandai faham bha ni orang.. Aduiii....  http://www.emocutez.com

Masa aku sudah tau yang dia tu yang kacau aku, aku terus ndak layan dia. Aku jalan laju2 p terminal, kalau boleh lari  aku lari tu, nasib aku penat betul masa tu.. Sampai terminal aku ndak nampak suda bayangnya, apa lagi orangnya.. Dia kol aku lagi tapi aku biarkan jak.. Mungkin ada yang akan cakap tindakan ku melampau tapi aku memang ndak suka orang main2 begitu ngan aku.. 

http://www.emocutez.com
Sekadar hiasan semata-mata

Esoknya malamnya dia kol lagi, kebetulan masa tu aku baru balik dari jumpa kanda ku. Terus aku cerita ngan kanda ku.. Bila aku ndak jawab panggilannya, orang tu mesej..

KENAPA TIDAK SAMBUT? SY BINI. AZMI..

Mula-mula aku terkejut yang amat.. Hah, bini?? Aku takut bininya tau pasal dia selalu kol aku pastu fikir aku ada skandal ngan lakinya plak.. Uii.. Na'uzubillah min zalik.. Palis2... Tapi bila aku tengok cara mesejnya sama macam mesej2 sebelum ni, aku boleh agak mesej tu dia jugak yang send.. 
http://www.emocutez.com

Sampai sekarang aku ndak layan dia.. Aku cuba jugak mo buat macam biasa tapi aku ndak boleh.. Aku rasa menyampah n meluat betul ngan dia.. Dia ingat aku baik2 ngan dia boleh la dia gurau2 begitu ngan aku? Aku ndak paham la napa dia suka tengok2 aku? Geli bha ngan cara dia tengok aku tu.. Aku buat2 ndak nampak jak.. Hari Selasa baru-baru ni PC ku ada problem so aku langsung xda keja la.. Bos pun jarang ada d opis, aku plak rasa ngantuk betul sampai ndak sedar aku tertidur.. Aku bangun tidur then kebetulan orang tu baru buka pintu opis ku. Automatik terus kena jeling lelaki tu oleh ku. Ndak jadi dia masuk opis ku.. Aku ndak tau apa tujuannya masuk tu.. Terus aku pikir macam2 ni.. 

Kanda ku pun risau sudah ngan aku.. Menyesal jugak aku cerita, sian kanda ku risau terus ngan aku d sini.. Terus rajin dia sms aku.. Hehehe... http://www.emocutez.com

Tu jak la aku mo cerita dulu.. Ada pa pa nanti update lagi.. Aku xtau la cmana mo layan lelaki begini ni.. Aku ndak mau nanti makin d layan makin menjadi-jadi perangainya.. Sombong susah, peramah pun susah jugak...


Daaaa... Assalamualaikum... ^______^


Dia buat aku bingung sekejap...

Assalamualaikum & selamat tengah malam..

Hehehe.. 1st time rasanya aku update time tengah2 malam ni.. (ya ka ni??)
Tadi tengah siuk2 online pesbuk ngan blogwalking p blog-blog bertuah (eh, bertuah ka?hihihi..) ada kawan mesej aku d chat...
Ekceli aku ndak la kenal sangat ngan dia ni..
Dia yang add aku dulu..
Aku approve pun sebab mutual friend nya kawan2 aku gak..
Kawan bakal adik ipar lau ndak silap ni.. hehehe...




'helow'?? Ndak reti bagi salam ka? Tapi aku cakap dalam hati jak la.. 
Nanti ada yang mengamuk plak.. Hehehe..
Aku ndak tau pa tujuan nya mo suruh add fb c 'Botol Kaca' ni padahal fb nya jugak..
Mengong aku kejap.. o____O

Kalau dia suruh add untuk men game fb, aku ndak da men pun game2 d fb tu..
Kalau untuk jadi kawan, cukup2 la fb ny yang sekarang.. 
Aku ngan dia ndak pernah pun bertegur sapa..
Mo komen2 status pun susah sebab statusnya more to gaduh2 n memaki orang len jak..
Dia pun ndak pernah komen2 status ku..
Just like2 status ngan photo album ku jak la..

Mo jak aku cakap aku malas mo add tapi nanti aku plak jadi mangsa maki d fb nya..
Aku bukan takut kena maki tapi takut lau aku ter'ikut' jugak balas pantun ngan dia..
Hehehe...

Penyelesaian nya, aku cakap 'Insya Allah' jak..
Padahal aku xda niat pun mo add 'Botol kaca' tu..
Takda faedah nya pun..

Okehh la dear2 sekalian, aku mo tido dulu..
Sukanya esok keja!! *mata ke atas, tangan ke dada*




Anne Nurain