I got sore eyes but no MC


Assalamualaikum W.B.T


Hai korang!!
Jawab salam dulu tau? Wajib!! Hehehe..


Ni aku bukan nak citer pasal video sore eyes yang pernah jadi viral suatu ketika dulu tu..
Tapi baru-baru ni ada jugak tengok balik video tu sebab roomate nak tengok jugak..
Ni semua penangan video awek Legoland tu lah..
Macam cantik je.. Macam comel je.. Macam.. Macam nak lempang jer..
Bhahahaha...


Sebenarnya gini, sejak 2 menjak ni mata aku selalu problem..
Contoh-contoh simptom tu macam ni..

> Sukar memberi tumpuan selepas menumpukan perhatian pada sesuatu objek
> Tekak, mata merah, radang dan mata berair
> Photophobia (sensitif pada cahaya)
> Penglihatan malam yang teruk
> Pening kepala

Dan, antara penyebabnya adalah.....

> Pencahayaan yang kurang semasa membaca
> Melihat ke dalam cahaya terang (lampu kereta)
> Pemakanan yang tidak seimbang, kekurangan vitamin A dalam diet
> Sering menggunakan komputer dan melaksanakan kerja-kerja yang terperinci. 
(jahit felt.hehehe..)

Kalau ada antara korang yang selalu sangat alami sore eyes macam aku ni, 
aku syorkan buat macam kat bawah ni.. hehe

> Pastikan ada pencahayaan yang baik.
  > Lakukan pemeriksaan mata secara berkala.
  > Bersenam untuk mengekalkan peredaran yang baik untuk mata.
> Berehat sebentar semasa membaca atau menggunakan komputer.

Okeh, sakit kepala dah datang balik..
Nak tidoooo jap..
Hehehe..





Sumber : Blackmores

6 comments:

  1. mata sally belah kanan dah nk dekat seminggu bengkak...gatal... :(

    ReplyDelete
  2. mcm terjadi gak la simptom kat atas tu tapi dah okey sekrang ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus la kalau dah ok, sy masih lagi.. huhuh..

      Delete
  3. btl..kdng2 ade rase cmtu...
    lately ni pon kerap skt pale..bnyk ngadap komputer kot.. >,<

    ReplyDelete

komen la banyak mana pun, i like comments!! muehehehe~~

Anne Nurain