Tutorial pasang widget nRelate

Assalamualaikum W.B.T & salam sejahtera uollss..


Hari ni nak buat tutorial khas untuk kak Atien..
Kalau korang nak try pon boleyy.. ^___^
Widget nRelate ni sama macam Linkwithin tapi yang ni lagi best kot..
hehehe..


Contoh widget nRelate kat blog aku

Langkah-langkah :

1. Pegi nrelate.com, cari button LOG IN. Bagi yang belum ada account tu, sila la create account ye? Lepas dah isi segala yang diminta, nRelate akan hantar activation link kat email korang. Kena tunggu jugak la, kekadang email tu lambat sampai. Kalau tak sabar sila la refresh email korang banyak kali.. Hehehe..


2. Bila account korang dah aktif, sila la klik INSTALL kat menu atas tu.. Pastu pilih platform blog yang korang nak masukkan widget tu.


Pilih platform



3. Dah pilih platform, masukkan pulak URL blog.

Masukkan URL blog


4. Pastu pilih nak widget yang macam mana.. Honestly, aku tak sure apa beza 3 benda ni.. Hehehe.. Just try & error je la eh? 

Pilih versi widget


UPDATE : Kalau pilih 'Posts only', widget tu akan kuar kat setiap post korang.. Kalau 'Posts and Homepage', widget tu akan kuar kat post & kat Home @ laman utama blog korang.. Kalau 'All pages' pulak, widget tu akan ada kat pages lain kat blog korang.. hehe.. Sory & thanks jugak to +Affy Afiqah sebab dah try tutorial ni & dari situ la aku tau apa beza version2 widget ni.. hehe..



5. Lepas dah pilih & klik hok mano yang berkenan tu, korang akan dibawa ke page element macam kat bawah ni.. Pilih blog mana yang korang nak letak widget ni & klik Add Widget.


Pilih blog


6. Lepas tu korang dah boleh nampak yang widget ni dah ada kat layout blog korang. Tapi bila korang preview, kekadang widget ni belum muncul lagi. Korang kena tunggu dalam 10 minit camtu. Untuk tidak membuang masa, apa kata korang pegi page nRelate tadi dan klik SETTING. Pastu akan kuar macam kat bawah ni..

Status widget


7. Tengok kat status tu, kalau dah 'ready to go' tu maksudnya widget nRelate tu dah ada kat blog korang! Yippieee!!! Hip hip horeyy!! Sori, over pulak.. Hehehe..  TAPI, eh ada tapi lagi? Widget korang tu akan nampak bosan macam kat bawah ni..


Plain, boring~



8. So, the solutions is..... Skrol bawah lagi kat setting tu then korang akan jumpa cara nak mencantikkan lagi widget nRelate korang..


Sedikit panduan nak setting widget



9. Kalau dah puas hati dengan segala perubahan dalam settings ni, klik SAVE.. Pastu refresh blog korang.. Ni contoh yang aku buat kat blogshop aku..


Dah menjadi pun! hihi



Hah, tu je la cara2 nak masukkan widget ni.. Takde la susah mana pun, just try & error.. Hehe.. Selamat mencuba! Kalau ada yang tak paham, jangan malu jangan segan, tanya cepat2. Cekgu Anne sedia membantu.. Hikhikhik..




42 comments:

  1. semalam ika try nak buat widget linkwithin tu kat blog pastu tak tahu nape dia tak nak keluar pulak posts dekat bawah...pelik...last2 ika remove semula...memang macam tu ke awal2 buat??
    nanti ika try tuto anne ni ea? TQ share :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang macam tu kot, lambat sikit.. ur welcome dear..
      nanti kalau menjadi ke tak menjadi ke, inform eh? hihi

      Delete
    2. dah siap buat semua..tp masih belum ada kat blog..huuu..ke ika salah buat ni?? --'
      dah ikut dah tuto ni sampai titik yang terakhir haha

      Delete
    3. ala, ye ke? boleh bagi username & pswod nrelate ika kt emel anne? mintaini[at]gmail.com.. anne try tengok..

      Delete
    4. dah jadi dah...tapi dia muncul bila ika view comment sekali...kalau macam direct dari link address blog ika dia tak keluar huuu....kenapa pulak tu ek?

      Delete
    5. mungkin versi widget yang ika pilih tu kot, ika pilih yang 'posts only' ke?

      Delete
    6. a'ah ika pilih post only...kena pilih yang lain ke anne?

      Delete
    7. a'ah, ce try pilih posts & homepage.. hehe..

      Delete
    8. alhamdulillah anne dah jadi dah eheee :D
      TQ cikgu anne!

      Delete
    9. alhamdulillah, dah tengok kat blog ika tadi..
      hehe..
      ur welcome dear.. ^___^

      Delete
  2. Thanks anne..nanti akak try..blog ni anne edit sdri ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur wlcome kak atien.. :D
      a'ah, edit sendiri.. hehe

      Delete
    2. Da try register..x bole pun..email x dapat..nk login asik salah je..penat da:(
      Pandai edit sdri..boleh edit utk akak kan;)

      Delete
    3. ye ke? nanti anne try buat kan.. skrg ni busy ckit..
      hehehe..

      Delete
  3. Anne..sya x reti buat..buatkan boleh..sya bab2 nk tempek2 html ni mmg x terer..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je.. bila nak? anne free jgk hari ni.. hehe

      Delete
  4. thanks tutonya darls..tp sekrng ne dah malas nak eidt html..bingung kepala dah..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur wlcome dear..
      rileks, jangan bingung2.. hehe

      Delete
  5. ooo mcam ni, nak buat jugakla heheh tq anne

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome kinah..
      kalau dah buat gtau eh? nak pegi terjah.. hehe

      Delete
  6. great tutorial anne..kak pun tengah pakai nrelate skg.. :)

    ReplyDelete
  7. nice! sy pun mau juga ^^ thx for this tutorial!

    ReplyDelete
  8. nice one dear (^_^)

    maaf ye anne, kenit lambat BW sehari dua ni, paler serabut sikit ngan masalah hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear..
      owh takpe, take ur time.. hihi..

      Delete
  9. Ohsem!! Benda ni best juga, tapi buat masa ni tak nak letak lagi. Ada certain entry yang Vee tak nak baca. Hahaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. entri apa kah ituu?hehe..
      boleh set jugak tu mau amik dr entri tahun bila.. hehe

      Delete
  10. Wah kak anne :D
    heheheehehhe nnt qila nk try buat yg ni sbb natang linked tu never worked for me hahahahahah

    thanks kak anne!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. natang eh? hehe..
      nanti dah letak inform tau? nak tengok jugak.. hihi..

      Delete
  11. cam menarik je..boleh cuba buat ni nnt..thanks anne

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba jangan tak cuba ye tiqi?
      hehe.. ur wlcome.. :)

      Delete
  12. Oh wow it does looks good, sadly I rather not having people looking at my older entry cause mine are sucks xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahh it is good to link to ur other entry..
      mine are sucks too, especially old entries.. its all about my boring life.. ahahaha..

      Delete
  13. nrelate ni macam lebih kurang sama dgn linkwithin jugak kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah, tp linkwithin mcm plain je.. hehe.. nrelate ada mcm2 style.. :)

      Delete
  14. nice share.. bagus untuk mereka yg baru nk berblog. antara widget yg terpenting dalam blog.. banyak trafik masuk dari situ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. senang nak tengok post2 yg lain.. :D

      Delete
  15. nice tuto.. tp template kmk susah sikit mok tmbah2 widget tok huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpa, klak ktk dah tuka template, boleh la try tuto tok.. hehe..

      Delete

komen la banyak mana pun, i like comments!! muehehehe~~

Anne Nurain