Tutorial download drama di KJDORAMA.NET

Assalamualaikum & holaaa guys!!


Kali ni nak buat tutorial download drama pulak sebab masa buka nuff aku tadi nampak keyword ini jadi carian kat blog aku.. Aku memang selalu download drama korea kat website ni.. Malas nak tengok online sebab kelajuan tenet adalah sangat hampehh.. 


So, here's the tutorial.. hehehe..


1. Pergi ke website kjdorama.net.
2. Pilih drama mana yang korang berkenan.. Hehehe.. 


Aku pilih drama korea yang baru ni, My Love From Another Star.. Hehe..


3. Kalau time korang klik tu ada pop-up ads, terus CLOSE je eh? Tu gangguan semata2.. Hahaha..
4. Dah masuk kat drama yang korang nak tu, sila skrol ke bawah dan cari Download Link..

Cite ni ada 20 episod rupanya.. hehe


5. Klik kat episod mana yang korang nak, kalau ada pop-up ads, macam biasa, close je.. hehe.. 
6. Lepas klik link untuk download tu, automatik akan buka new tab dengan iklan AdF.ly.. Tunggu 5 saat pastu klik Skip Ad..



Lepas tu, ada lagi iklan dari Linkbucks, tunggu & Skip Ad jugak.. Hehehe..




7. Lepas skip dua ads tadi, maka sampai la korang ke tempat nak download episod tu. TAPI kan, kekadang akan muncul iklan macam kat bawah ni, tutup iklan yang menyemak itu ye? hehe..




8. Kat sini, diorang akan bagi pilihan nak format video yang macam mana.. Ada 2 jenis iaitu .avi ngan .mp4.




9. Aku selalu pilih yang format .mp4 je, sebab nak jimat space hardisk aku.. Hehehe..

10. Lepas dah tentukan nak saiz dan jenis video yang korang nak, sekarang pilih lokasi file hosting yang korang nak pulak.. Hehehe..

Jenis2 file hosting

Masa aku try ni, Sockshare ngan MixtureCloud ada problem, so takleh tunjuk la macamana nak download dari situ.. Aku bagi contoh untuk Zippyshare, 1fichier ngan EmbedUpload je la ekk?? Hehehe..


11. Ni contoh nak download kat Zippyshare.. Nak download just click kat button oren yang aku dah tanda tu ek? 




12. Ni kalau nak download kat 1fichier.. Klik kat tempat yang aku dah highlight tu..




13. Bawah ni kalau korang pilih EmbedUpload. Kat sini ada lagi banyak file hosting, terpulang pada korang nak pilih yang mana.. hehehe..




14. Fuhh penat mak printscreen2 semua benda alah ni.. Mohon abaikan watermark yang menyibuk di setiap gambar.. Hahaha..


Info tambahan

1. Setiap kali korang klik kat mana2 link, iklan AdF.ly & Linkbucks tu sentiasa ada, so kena tunggu beberapa saat & skip ad baru boleh download.. 

2. Setiap kali klik juga akan ada Pop-up Ads, so sila close iklan2 tersebut tanpa menyumpah seranah atau mencaci maki website tersebut.. Dapat dosa je nanti.. Hehehe..

3. Kat website tu dia bagi banyak2 file hosting, so bila korang klik kat Zippyshare tapi fail tu dah takde, korang try la pulak cari kat file hosting yang lain eh?


Memang leceh tapi tu je la cara tuan punya website tu nak dapatkan income untuk maintain kan website serta web hosting dia.. Nak video yang clear & bukan part by part korang kena la banyak bersabar.

Kalau korang takde IDM (Internet Download Manager), fail2 tu semua akan dimuaturun direct ke browser korang.. Kalau nak tau cara install IDM sila google ek? Aku takda buat tuto untuk install IDM. Hehehe..



Okei dear, thats all for the tuto.. 
Should you encounter any problem, dont shy shy cat..
Tanya je eh? Hehehe..
Kalau malu & malas bertanya, maka tak dapat la download drama kegemaran korang.. 
Hehehe..


28 comments:

  1. Wahhh heheheh cerita apa eh yg paling best and patut qila download kak anne? Hihihi
    nak gak download huhu qila dah bookmark ni ;) hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. the heirs best, pretty man pun best jugak.. hehe..

      Delete
  2. nice, in shaa Allah cuba untuk dwnload runningman hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok gak tu, running man kat website yg clear version punya..
      akak pun kalau ada masa memang akan donlod RM yang clear.. hehe

      Delete
  3. hihi, ni untuk mereka yang minat ni, nice tutorial dear..

    Boleh jenguk mama di sini.. Mommy As Blog

    ReplyDelete
  4. Panjangnya.akak x pernah lg dwnlod drama2,buta it.h

    ReplyDelete
    Replies
    1. panjang sbb banyak gambar kak.. hehe..
      kena la belajar, tak boleh la buta it selamanya sebab teknologi kan makin maju.. hehehe

      Delete
  5. nice one....dayat dah pandai..hihi...thank you so much :)

    ReplyDelete
  6. Wahh best juga ni.. saya mmg masih bnyk yg perlu dipelajari ttg benda2 mcm ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe, belajar slow2.. lama2 nanti pandai la.. kot2 lagi terer dari anne.. hehehe

      Delete
  7. sangat bermanfaat tutorial ini.. sekarang ini jarang download drama sebab internet slow..

    ReplyDelete
  8. Best-best. Download bebanyak sebelum balik asrama. Nanti balik asrama internet comfirm macam siput.

    ReplyDelete
    Replies
    1. donlod banyak2 buat koleksi.. boring2 nanti boleh tengok kan? hehehe

      Delete
  9. wahhhh mudah dah ni ada tuto nak download ihiks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, hope dapat membantu especially peminat drama korea.. kekeke~

      Delete
  10. wahhhh banyak best nii.. suka gak citer korea2 ni, tapi dah lama tak tengok.. hu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti ada masa tengok la balik, banyak dah citer yang best2 sekarang ni.. hehe

      Delete
  11. thanks for sharing kak anne!kmk nak dwload RM la pas ni..sll dwload kt kshownow jak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome dear.. akak pun slalu donlod d kshownow sebab kjdorama ni lambat ckit update.. hehehe

      Delete
  12. mcm mna ehh nk download kt situ xde pon download link dia.... huuhuuhu

    ReplyDelete
  13. nk tnye knp kt web tu xde pon download link dia.... huhuhuhuhu sedih bangett...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jap ye anon, nnt sy bg link baru sbb website yg lama dah kena delete.. hehe..

      Delete
  14. ok.... bg ye sbb dh xsbr nk download drama2 tu.... tq hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah bg da, ce tengok latest entry.. hihi

      Delete
  15. Askm..trma ksh bb bg panduan tuk download.puas gak nak cari camna nak download drama Korea tapi semua kna jd member pas time byr pla.

    ReplyDelete

komen la banyak mana pun, i like comments!! muehehehe~~

Anne Nurain