Tutorial Letak Iklan 8Share & Churp2 (Teks)

Assalamualaikum WBT & salam sejahtera..


Hari ni nak bagi tuto simple pulak..
Tuto ni Hariz Hilman yang tanya..


Hariz ni blogger baru lagi..
Sila terjah blog beliau eh? 
Jom support new blogger.. hihihi..


Bagi korang2 yang ada akaun 8Share atau ChurpChurp tu 
korang boleh la letak link iklan korang dalam blog.. 
Kot2 ada orang nak klik kan? 
Rezeki tuu.. hehehe..


Tuto yang ni untuk iklan dalam bentuk TEKS.. 
Kalau nak yang dalam bentuk imej, nanti aku buat.. Hehehe..


1. Dashboard > Layout > Add a Gadget  > HTML/JavaScript

2. Masukkan coding kat bawah ni..
<a href="URL Iklan"> Teks </a>
 URL Iklan : Link iklan 8Share @ Churp2 korang..
Teks : Ayat yang korang nak letak.. Apa2 pon boleyy.. hehe..


3. Kalau nak bagi teks tu kat tengah kotak, just tambah  <center> kat depan coding dan </center> kat belakang coding..


4. Kalau nak bold kan tulisan, just tambah <b> kat depan coding dan penutup, </b> kat belakang coding.. Nanti coding korang akan jadi macam ni..

<center><b> <a href = "URL"> Ayat korang </a> </b> </center>


5. Kalau nak letak banyak link, copy & paste coding tu banyak kali.. Hehehe..

6. Satu lagi cara yang senang iaitu guna Text.. Add a Gadget > Text.


7. Taip ayat yang korang nak, pastu klik pada ikon macam dalam kotak merah tu untuk create a link.



8. Masukkan link korang dan tekan OK dan SAVE.. Senang kan?? 

9. TAPI kan... Teks ni duduk kat tepi, kalau nak dia duk kat tengah, korang kena masukkan jugak coding center tu. Hehehe.. Caranya pun senang je, klik Edit Html yang kat atas kotak tu pastu paste kan <center> & </center> tu kat depan dan belakang coding.. hehehe..


10. Save & tengok jadi ke tak.. Kalau tak jadi, bagitau aku eh? Nanti aku tolong.. hehehe..






26 comments:

  1. nice tuto dear..sy isi tabung inti dan transitions :)

    ReplyDelete
  2. Hihihihihi qila pon guna style ni kak anne :D Thanks to u!!!!!! <333 wee~~~

    ReplyDelete
  3. Wahh..nice tutorial.. Senang mok faham..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, nasib baik senang paham.. hehehe..

      Delete
  4. Replies
    1. owh akak pun layan churp2 jgk eh? mesti earning da byk ni kan? hehehe

      Delete
  5. uhh macam tuhh ker :) nice info ,faham :') terharu sangat nihh :D hee thanks for the sharing kayy :)

    ReplyDelete
  6. Bagus ni.. slow2 kena studi juga ni. Thanks sharing.. :)

    ReplyDelete
  7. nice share... nnti buat la tuto plak macam mana bleh dapat google adsense tu... heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh google adsense bukan semua leh dapat ke? anne tak ingat plak cmana boleh dapat adsense tu.. hehehe..

      Delete
  8. dulu yaya ada churp2.. tp xfhm nak guna.. last2 yaya padam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala, knpa padam.. senang ja nak guna tu, bole menabung walaupun 20 sen ja sehari.. hehe

      Delete
  9. terima kasih share. hana nak tanya. kalau stick iklan 8share ke kan dekat blog tak bg kesan ke pada nuffnang? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2.. hmm tak kot sebab anne dah lma letak iklan 8share kat blog.. hehe..

      Delete

  10. Salam kenal saya blogwalking saya ingin menjemput anda berkunjung ke blog saya http://gagahboro.org/ .Kalau ada masa subscribe lah blog saya

    ReplyDelete

komen la banyak mana pun, i like comments!! muehehehe~~

Anne Nurain