Daging payau yang sedap

Assalamualaikum W.B.T & salam sejahtera uolls~~


Tadi baru lepas call my mom.. 
Eceh, my mom la sangat..
Okei, tadi baru lepas kol mak aku..
Just tanya khabar orang kat kampung & nak inform pasal tracking number untuk novel yang adik aku beli.. Mentang2 dah habis SPM berabis betul dia baca novel.. Hehehe..


Memula kol mak aku tak dapat, pastu kol akak aku..
Dapat pun.. Pastu tanya la dia buat apa..
Dia cakap dia tengah masak..
Aku tanya masak apa?
Dia gtau dia masak daging payau!!!
Uwaaaaaarggghhh.. 
Jeles mak nokk..
Bagi sapa2 yang tak tahu, payau tu means rusa..
Daging rusa memang sangat sedap, lebih2 lagi kalau masak kicap..
Omaigaddd..
Terliur dah ni.. 
Orang kat sini makan bubur keledek serba kekurangan je, diorang makan daging rusa..
Terus tak sabar nak balik kampung.. Hehehe..


Oh ya, next week aku balik kampung weyyy!!!
Hepi sesangat..
Tapi kan... 
Banyak nau keja nak kena siapkan sebelum nak balik tu..
Sebab uni kitorang tak cuti lagi masa tu..
Aku je yang memandai nak ponteng kelas seminggu..
Hehehe..


Ni la dia budak yang nak ponteng tu.. hehe..



35 comments:

  1. daging rusa? waa tak pernah rasa pun. tak try jugak, tapi kat mana tasneem boleh dapat? sedih nya :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa ny susah sikit nak dapat sbb jarang ada orang jual kecuali la tempat yg memang menternak rusa.. hehehe..

      Delete
  2. Kupikirkn dging itu pahit(payau) ain..rerupanya daging rusa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. bahasa sabah memang lain sikit.. hehe..

      Delete
  3. dah lama tak makan daging rusa.. teringat masa kecil dulu arwah ayah pernah berburu rusa di hutan.. bawa balik daging rusa dan buat salai.. kemudian dia masak macam sambal tu.. memang sedap.. wah.. best dapat balik kampung.. dah lama tak balik kampung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh mesti sedap tu kan kak? terliur da ni.. hehe..
      kalau kat kampung anne memang akan dapat makan rusa kalau ada orang yg pergi berburu, kalau tak susah sikit nak merasa.. hehe..

      Delete
  4. kesian kat anne...anne bngsa apa erk? heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. huhu..
      tapi dah suruh mak simpankan, balik nanti baru masak kicap.. hehehe
      anne org bajau + brunei..

      Delete
  5. sally selalu makan yg masak lemak cili padi...tak pernah plak masak kicap..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. anne pulak tak pernah rasa kalau jenis masakan yang lain..
      memang 1st mkn daging ni pun yang masak kicap.. hehehe

      Delete
  6. pernah makan rendang rusa time raya boleh tahan sedapp ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak rendang pun tak pernah rasa jugak.. hehe..

      Delete
  7. Ingtkn daging tu rasa payau,rupenye rusa.x pernah mkn lg daging rusa.:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. tak la, tu nama dia kat sabah.. hehe..

      Delete
  8. Payau tu rusa ghopernya. Baru ingat nak bertanya.

    Jadi apa rasanya? Tekstur dia? cewah macam mastercep plak.

    From: Bila Karipap Boleh Bercakap

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa lg sedap dr daging lembu.. tu je yg anne tau.. dah lama x mkn.. hehehe

      Delete
  9. erk fae xpandai mkn daging payau.. hehe fae pun selalu ponteng lecture and tuto classes mase belajar kat uni.

    ReplyDelete
  10. ish ish..anne ni suka ponteng kelas ya..hehe...daging rusa ya...tiqi lom pernah rasa lg,mahal ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali skala je tiqi, lgpun dah nak dekat final ni.. kelas pun dah banyak yang habis.. hehe..
      mahal jgk kot sebab susah nak dapat..hehe

      Delete
    2. blaja elok2 ya cikgu anne..exam all da best...nti lulus leh blanja tiqi daging rusa ya..yahoo

      Delete
    3. haha.. insya Allah tiqi, nanti anne buka pusat penternakan rusa pastu boleh bagi tiqi sekor.. hehe..

      Delete
  11. daging rusa???? sedap sangat ke ? xpernah rasa lagi . =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah.. sedap kalau masak kicap la, kalau msk lain tak pernah rasa lg.. hehe..

      Delete
  12. Daging rusa mmg sedap.. tp sy jarang berpeluang utk beli atau makan lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la, anne pun jarang2 jugak dapat makan daging rusa ni.. hehe

      Delete
  13. Daging rusa!!!!!! Uish nenek qila je selalu bagi hahahaa
    pastu umi buat yg daging tumbuk perggh~~
    sedap gila wee~~~
    payau~~ <3

    Eh eh, budak ponteng tu kenapa cantik? Kirim salam dkt dia hihi x

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? sedapppp sgt.. hehe..
      budak ponteng kim salam balik.. haha..

      Delete
  14. lorh ingatkan payau tu apela, rupanya rusa haha
    ika tak pernah makan daging rusa, abah pun cakap sedap...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..
      bahasa sabah memang lain sikit..
      nanti try la, sedap tau.. hihi..

      Delete
  15. Sedap ke daging rusa? Nad tak pernah rasa lah pulak huhu. Makan daging-daging biasa je selama ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi anne memang sedap.. hehe..
      lagi sedap dr daging lembu.. nanti ada peluang try la.. :D

      Delete

komen la banyak mana pun, i like comments!! muehehehe~~

Anne Nurain