Apa Itu Awan Mammatus??

Assalamualaikum..

Okeh murid2, hari ni kita akan belajar pasal awan. First, kita kenali dulu jenis2 awan. Rujuk gambar dibawah untuk mengenali jenis2 awan dan ketinggian dimana awan itu berada. *b'trep jadi cigu sekejap* Hahahaha...


Balik p normal.. Tadi aku gugel2 cari pic awan, tetiba tertengok n terpandang satu pic awan yang bagi ku pelik tapi comel.. Hehe.. Camana rupa nya? Tengok pic dibawah ni..



Nama awan ni ialah awan Dania Mammatus. Maksud bagi nama awan ni bagus korang gugel sendiri la kalau korang nak tau sangat. Ada sesuatu yang menghalang aku daripada memberitahu apakah maksud nama Mammatus ni.. Ngeh..Ngeh..Ngeh... 

Awan ini selalu dikaitkan dengan tanda-tanda akan turunnya hujan. Ketika hujan, biasanya awan ini akan mengeluarkan ribut yang sangat kuat atau angin taufan yang gila2 seramnya.. *Macam jak pernah mengalami* Hahaha...

Awan yang dikatakan comel oleh aku ni sebenarnya sangat merbahaya kepada lalulintas kapal terbang, helikopter, jet, piring terbang dan semua benda yang boleh terbang. So, kalau ada antara kamu naik kapal pastu ternampak awan ni bagus kamu cepat2 suruh tu pilot u-turn. Muahahahaha...

Kalau korang perasan la, awan ni xda dalam jenis2 awan kat atas tu. Ini kerana awan ni adik-beradik ngan awan Cumulonimbus. Hehehe... Itu sajalah aku mo share. Mo tau lebih lanjut boleh cari sendiri, okehh?? Bak kata AqueZyezye, "Aku tidak malas, aku hanya menjimatkan tenaga". Hehehe...

Jom layan pic2 awan Mamamia Mammatus nih... Klik untuk kuasa pembesaran yang maksima.. *takda la besar mana pon..* Hehehe...











Anne bilang :: Segala yang ajaib dan pelik sama ada di langit atau pun di bumi merupakan kuasa Allah SWT. So, kita sebagai umatnya wajib merenungi ciptaan-ciptaanNya..



>> Thanks sudi baca!! <<

5 comments:

  1. xd pun jenis awan ni dlm graf gmbr tuu....
    ok... "Aku tidak malas, aku hanya menjimatkan tenaga" dari AqueZyezye itu sangat2 baguss...

    ReplyDelete
  2. mmg tiada sbb dia termasuk dalam kategori cumulonimbus.. =)

    ReplyDelete
  3. cantik ! tapi tak penah jumpe lagi ;)

    ReplyDelete
  4. iya, awan ni slalu ada kat US je.. kat M'sia x pnah lg kot.. hehee.. =)

    ReplyDelete
  5. cantik-cantik pulak awan monopous ni.. erk..! salah sebut.. hahaha

    ReplyDelete

komen la banyak mana pun, i like comments!! muehehehe~~

Anne Nurain