Laptop lama Vs. Laptop baru

Assalamualaikum WBT

Ooohhh tolong laa... Aku banyak assignment nak kena buat ni tapi apasal aku pegi update blog plak ni?? Somebody tolong jawab boleh?? Roomate aku belum balik dari kampung lagi, so xda orang boleh tolong heret aku jauh-jauh dari laptop ni.. Stop it! Oohhoooiii... Drama.. Drama..

Cakap pasal laptop, *sambil usap2 dagu* sekarang ni aku guna laptop baru. Beli hari tuuuu lagi sebelum balik Tanjung Malim.. "Tuuuuu" yang berharakat panjang menunjukkan hari tu dah lama.. Maksudnya jugak, cerita yang bakal aku ceritain ini juga adalah cerita basi semata-mata dan sehidung-hidung dan segala se-se lagi la..

Kenapa perlunya laptop baru?? 

Adakah kerana aku anak orang kaya maka boleh tukar laptop ikut suka hati?? 

Atau kerana..

"Eh, muak aku tengok laptop ni, nak laptop baru la.." 

Atau juga kerana..

Laptop lama tersebut suda tiba ajalnya?? 

Yang ni hampir tepat. 
Yang sebenarnya... 
Button Power laptop yang lama dah tercabut laa.. 
Isk.. Isk.. Isk.. 

Camni la rupa paras laptop lama aku

Oleh kerana button tersebut dah tertanggal, maka aku perlu menggunakan jarum peniti atau pun mana2 objek yang boleh mencapai button kecik kat bawah casing laptop tu.. Asal nak on laptop je terpaksa cucuk guna jarum. Memang mencabar dan menguji kesabaran jugak la kalau nak on laptop tu. Nasib baik la aku ni penyabar orangnya.. Haha.. :P

Satu hari tu, kalau tak silap seminggu sebelum balik sini *Tanjung Malim, masa tu masih kat Sabah lagi*. Aku try la nak on laptop, ingat nak main game Plant vs Zombie. Penat aku cucuk button kecik tu tapi laptop masih tanak on jugak. Pastu bapa aku plak try tapi takleh jugak. Aku pun berenti la kejap, cabut bateri, kacau2 adapter mana tau masalah tanak idup tu datang dari bateri kan? Sebab bateri ngan adapter laptop tu pun kadang2 masalah gak. Almaklum la laptop tua.. Hihi.. Tahan laptop tu, dah 5 taun aku guna. Sejak dari zaman politeknik lagi..

Pastu malamnya aku try lagi on, masih tak nak hidup jugak.. Alahai.. Dah sampai ajal agaknya laptop aku ni..  Sedih jugak la sebab laptop tu hadiah dari bapa aku. Lagipun masa study kat poli dulu memang perlu sangat laptop ni. It was the first laptop in my family.. Cewahh.. Dulu2 laptop mahal sedangkan hardisk 120 Gb je.. Sekarang laptop dah murah, walaupun tak semurah aiskrim Paddle Pop la kann??

Sekarang ni aku guna laptop ni..

Pandangan dari belakang.. Eh malu2 plak laptop ni..  -Goolge

Ni depan dia  -Google

Aku tak dapat nak amik gambar real laptop ni, kamera digital aku dah jadi hak milik adik aku yang taun 4. Dia nak jadi photorapher cilik letteww.. Hehehe.. 

Aku beli laptop ni dengan duit pinjaman aku.. Duit tu baru je masuk, aku dah keluarkan. Habis dekat laptop je duit pinjaman aku tu. Rasa nak meraung pun ada.. Baru plan nak beli DSLR untuk sem ni tapi terpaksa beli laptop la pulakkkk.. Uwaaaaa.... Tapi takpa la kan, laptop lebih penting. Kalau beli DSLR pun mana aku nak copy semua gambar tu kalau takda laptop?? Otak tu mesti guna.. Hahaha..

So far, laptop ni ok.. Hari tu dapat free upgrade RAM jadi 6Gb and 20 free gift lagi. Walaupun hardisk 500Gb ja tapi cukup la untuk movie2, drama2 serta koleksi Running Man aku.. Muahahahaha *Gelak jahat*

Semoga laptop yang ni tahan lama macam laptop lama. Oh ya, laptop lama dah boleh on dah, adik aku pegi try test cucuk2 dengan jarum lagi hari tu.. Syukur Alhamdulillah.. Boleh jugak bapa aku guna kalau nak buat keja.

Aku memang anak orang kaya tapi mak bapa aku kaya kasih sayang ja, harta tidak..
Hihihi



30 comments:

  1. wah2, lawa laaaa lptop tu kak.. hoho... lptop sy skg ni pn rosak.. btw, lptop sy ni merupakan warisan dr kakak sy.. -_____-

    ReplyDelete
    Replies
    1. lawa kan? 1st kkak tgk pun jatuh cinta suda.. hehe..
      bha, kalau masih boleh baiki jaga bagus2.. banyak berjasa suda tu kan?hehe..

      Delete
  2. laptop mmg camni lah. huk. dulu kite pun study dah final year baru laptop rosak. terpaksa lah beli baru. wuuuwuuu.

    ReplyDelete
  3. Boleh bayang gumbira di hati tu anne ...! ;)Bagus jugak keluarkan duit sendiri utk beli laptop baru, barulah rase semangat nk mnjage. Mcm member sorang, selain menaip, mengelap laptop baru je keje. Tp, sgt berbaloi... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajin member tu ya? anne ni kurang rajin bab2 jaga kebersihan laptop ni.. tunggu dah berhabuk sana sini baru nak bersihkan.. hihi..

      Delete
  4. Replies
    1. insya Allah, akan ku jaga ia bagai menatang minyak yang penuh.. muehehehe~~

      Delete
  5. i need new laptop too..laptop sy da tua..sound serak2 (t'pksa guna headphone), monitor longgar, battery x fungsi, & still guna windows xp..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh sama penyakit dengan laptop lama sy.. speaker pecah, bateri plak tahan 5 minit jak walaupun full (kononnya la), and masih guna windows XP.. haha..

      Delete
  6. selalu mcm tuh la kan , kalau kita dah beli lptop baru , trus lptop lama boleh on . haha .

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah.. saje je nak mainkan kita la tuh.. hehe..

      Delete
  7. hargailah laptop baru anda ngeee~yg lama tu tolak je kat mne2 kdai repair laptop...laku tu~

    ReplyDelete
  8. hmm..
    memang penggemar Acer ni..
    y not try brand lain? Toshiba ke?
    Dell ke? Asus ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. toshiba x berminat..
      Dell ngan Asus plak mahal.. hehe..

      Delete
  9. laptop lama tu sama sejibik matcham wak punye yg lama jugakkks..

    satu lagiks, ada kawan wak sukak pilih jenama Acer sbb nama bapak dia 'Mohd Isa'.., boleh gituuu.. ehhheeE

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada2 je kan? dekat dah tu Isa ngan Acer.. huhu..

      Delete
  10. cucuk cucuk button power... nasib baik tak kena karen.. koh koh koh... XD saya masih bertahan dengan laptop lama.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah kan, tak terpikir pun pasal karen.. hehe..
      untung la masih tahan, dah berapa tahun?

      Delete
    2. lama jgk eh? laptop sy dah ckup 5 thun, dah kena ganti bateri CMOS da.. hihi

      Delete
  11. kt tempat saya ada buat
    Format laptop
    Install software cam ssps

    *kat seksyen 2 je.singgah la lau ada masa.

    ReplyDelete
  12. oh ya.ada servis door to door untk uitm puncak perdana,puncak alam,MSU dan kampus seksyen 2..

    tiranaaduka@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy kat tg malim ni.. masih jauh gak.. kehkehkeh..

      Delete

komen la banyak mana pun, i like comments!! muehehehe~~

Anne Nurain