Adab Memberi Salam

Assalamualaikum..


Jawab jangan x jawab tau?? 
Tadi aku round2 di alam maya pastu terjumpa satu artikel pasal adab bagi salam..
Tertarik ngan artikel tu jadi aku pun share la di belog ku yang serba kekurangan ni.. Hehehe..
Sebelum tu, aku mo ingatkan. 
Aku just share artikel ni, kalau ada yang salah aku minta maaf awal2..
Tolong jangan kutuk atau bagi komen pedas2, bagi lah pendapat atau komen yang bernas.. Okehh?? 
Let's cekidaut!!!

Adab-adab dalam memberi salam ialah:
  • Digalakkan mengucapkan salam 3 kali jika memberi salam kepada khalayak yang ramai supaya semua dapat mendengarinya.
  • Sunnah bagi orang menaiki kenderaan memberikan salam kepada orang yang berjalan kaki dan orang yang berjalan kaki memberi salam kepada orang yang duduk, orang yang sedikit kepada yang banyak, dan orang yang lebih muda kepada yang lebih tua.
  • Disunatkan memberi salam dalam nada tegas dan jelas dan demikian pula ketika menjawabnya, kecuali jika di sekitarnya ada orang-orang yang sedang tidur. Ini bermakna tiada istilah “menjawab salam di dalam hati” kerana kita hendaklah menjawab salam yang diberikan supaya pemberi salam dapat mendengar jawapan salam tersebut.
  • Disunatkan memberikan salam di waktu masuk ke suatu majlis dan ketika hendak meninggalkannya.
  • Disunatkan memberi salam di saat masuk ke suatu rumah sekalipun rumah itu kosong. 
  • Dimakruhkan memberi salam kepada orang yang sedang buang hajat. *Ingat tu, makruh ya?? Hehehe*
  • Disunnatkan memberi salam kepada kanak-kanak.
  • Tidak memulakan memberikan salam kepada Ahlu Kitab.
  • Disunnatkan memberi salam kepada orang yang kamu kenal ataupun yang tidak kamu kenal.
  • Disunatkan menjawab salam orang yang menyampaikan salam melalui orang lain.
  • Disunnatkan kepada seseorang berjabat tangan dengan saudaranya.
  • Dianjurkan tidak menarik (melepas) tangan kita terlebih dahulu di saat berjabat tangan sebelum orang yang diajak berjabat tangan itu melepasnya.
Okey lah, tu saja aku mo share..
Mohon maaf berjuta-juta lemon sekiranya ada yang salah..
Kamu boleh baca yang full di SINI ya?? 
MESTI baca sebab lebih lengkap & terperinci.. =)
Siap ada hadis & penerangan lagi.
Kalau ada sebarang kemusykilan boleh tanya sana jugak..
 
Jom dengar lagu peberet aku masa kecik2 dulu.. 
Sampai sekarang aku suka lagu ni. Ada lirik, boleh karoke sama2.. 
Woohooooo... *wei, sopan ckit laa... ngee..*


Anne bilang :: Jom amalkan bagi salam sesama muslim.. (^_^)

What Goes Around, Comes Around

Salam...


Betul kah jugak tajuk tu??
Aku lupa2 ingat bha..
Ni lah lau otak berkarat ni..

Sapa faham apa maksud ayat yang menjadi tajuk entry ku tu??
Dah aku google tadi, betul la tu..
Tak dapat di sangkal lagi kebenaran ayat tu..
Xda salah eja, salah susun, salah sangka dan macam2 salah lagi..

Cari di wiktionary tadi..
Berikut adalah ayat yang mempunyai maksud yang lebih kurang sama jak ngan ayat diatas tu..
*ayat.. ckit ndak skema*

"the way you call into the wood is the way it will echo back at you"

"what comes singing, will leave whistling"

Dan ini plak maksud bagi ayat diatas tu..
"A person's actions, whether good or bad, will often have consequences for that person."

Aku share ni bukan sebab mo ajar English..
Sapa la aku ni mo ajar2 orang..
Sendiri pun ndak pass be'speaking' mo ajar orang..
Buang laut lah...
Hahahaha...

Orang yang buat x baik ngan kita akan mengalaminya jugak satu hari nanti..
Kira macam buat jahat dibalas jahat la tu kan??
Macam kes aku sekarang ni la..

Tapi xda la jahat..
Macam kejam ckit la..
Hahaha...

Biasa lau kita susah, kawan2 yang merupakan orang asing bagi kita akan mengelak..
Tapi ni tidak..
Keluarga sendiri yang mengelak..
Bila dorang susah kita tolong..
TAPI.....
Bila kita susah dorang plak xmo tolong...
Dasar jual ikan betul...

Bukan mo mengungkit...
Kita tolong ikhlas seikhlas ikhlasnya...
Ndak mengharap apa2 balasan...
Cuma harap dorang ada time kita susah..
Setakat bagi sokongan ka, nasihat ka...
Bukan susah pun...

Tapi pa boleh buat..
Mana boleh paksa2 orang...
Mungkin dorang ada sebab musabab sendiri kenapa dorang melarikan mengelakkan diri...
*kasi sedap ati sendiri*
ngeh..ngeh..ngeh..


Xpa la...
Hidup ni macam roda..

Saya putar Halim!!!!
Wang besar!! Wang besar!! Wang besar!!
Teettttttt.... MUFLIS!!! :p
wawawawawawa....

Eii, bukan roda impian larr...

Macam tayar..
Tayar kereta, tayar basikal, tayar motor, tayar beca...
Lau ada singgam (chewing gum) melekat di tayar tu..
Kamu dapat tengok tu..
Lau tayar tu berpusing, singgam tu kejap di atas, kejap di bawah...
Hahh, gitu la jugak idup...

Apa yang penting??
Kerjasama!! 
Bukan larr...
Yang penting kita sentiasa berSABAR...

"Magsabal ka ndek" bilang arwah nenekku...
Huhuhu... Rindu lak tiba2...

K la, mo lepak CRB dulu..
Siuk owh...
Daaaa....

Awan Oh Awan !!

Assalamualaikum n selamat hari Jumaat !!


Aku bukan mo cerita pasal Awan Dania. 
Meskipun aku suka cerita tu tapi sekarang aku ndak tengok suda..
Bukan sebab x minat tapi xda tv.. 
Hakhakhak...

Aku mo share pic awan2 hari ni..
Aku suka ambil pic awan..
Sebab bagi aku, awan tu cantik..

Satu lagi, bentuk awan ni sentiasa berubah-ubah..
Pendek kata, aku suka awan laa..
Everything yang ada di langit aku suka..

Sila klik untuk pemandangan yang lebih menarik..
(^_^)v

Lokasi : Depan bengkel motor di Taman Canggih
Catatan : Ni masa jalan2 ngan my Kanda baru2 ni.. 


Lokasi : Bukit Bendera, KK
Catatan : Ni pun masa jalan2 ngan my Kanda. Cantik kan??

Lokasi : Aku x ingat.. Hikhikhik...
Catatan : Awan tebal yang macam gula2 kapas.. Nasib x warna pink.. Hehehe..

Lokasi : Dari jendela umah aku kat UCA..
Catatan : Ni time dkat2 nak maghrib..

Lokasi : Depan rumah aku kat kampung
Catatan : Masa tu gotong-royong bersihkan halaman rumah bersama keluarga.. Hihihi...

Lokasi : Dari jendela umah aku kat UCA
Catatan : Ni pulak pagi punya sunrise.. Tapi masa tu matahari masih malu2 mo kluar.. Hehehe...


Anne bilang :: Subhanallah.. Masya Allah.. Indahnya kan  ciptaan Tuhan...

Lagu Lama #2 :: Kelmarin - Zur Eda

Assalamualaikum n nite2 ols..
>______________________________<
Malam ni mo share lagu lama lagi..
Aku memang suka lagu2 lama ni..
Mo tau napa??
Sebab lagu2 ni la yang aku dengar dari aku kecik sampai la besar cam sekarang ni..
Dah besar aku ek?? Hehehe...
Asal dengar lagu lama ni mesti teringat kenangan2 masa kicik2 dulu..
Rindunya..
Apsal la aku sentimental malam ni..
Ada sesuatu nih..
Hihihi...

Tajuk lagu lama yang aku mo share malam ni ialah,
>> Kelmarin - Zur Eda <<
Lama suda aku cari lagu ni.. 
Start dari aku ada henpon yang boleh men mp3 lagi..
Radio Klasik.fm slalu kasi men ni lagu..
Tapi asal dengar jak mesti dekat mo habis suda..
Banyak kali jadi gitu..
Bukan jodoh kali..
Hahahaha...

Last2 dapat jugak aku tau tajuk n penyanyi nya..
Apa lagi, lajulah tangan ni p meng'Google'..
Jumpa jak terus download..
Hepi gilak masa tu..
Macam baru menang moto jak..
Hehehe..

Pa pa pun, jom layan lagu aku ni..
Abaikan video yang sungguh kesian ni..
Hehehe...



Anne bilang :: Layannnnnnn.....

Jom join FACEBLOG ramai-ramai...

Assalamualaikum...



Nampak tak logo diatas tuh??
Comey kan?
Kaler pink lagi tu..
Ailaikk...
Tau ka logo apa tu?
Hah, tu la yang namanya Faceblog..

Faceblog ni adalah salah satu komuniti blogger yang baru..
Tujuannya adalah untuk mengeratkan lagi silaturahim di kalangan blogger2 yang ada kat Malaysia ni..
Ramai dah yang join..
Anda bila lagi??
Jom la join beramai-ramai..
Klik jak logo yang comey tomey kat atas tu..

Saya Nak Join Bloglist Nelly The Strange...

Assalamualaikum...



Nampak tajuk entry diatas tuh??
Hah, ni aku mo join cik Nelly punya bloglist..
Ada 3 kategori n aku pilih kategori Sempoi.
Sebab apa aku pilih Sempoi ni??
Sebab aku bukan otai n aku pun x cool..
hehehe...

So, sapa mo join sila la klik BANNER di atas tuh..
Tarikh tutup sampai 29 Mac 2011..

Aku tag :

I'm Okay.. I'm Happy.. :)

Assalamualaikum n selamat malam suma...


Sekarang aku dalam mood yang hepi gilak... Gila pun ndak hepi cam aku ni.. Huahuahua... 
Semalam p jenjalan round KK wit my beloved Kanda n his friend, incik Bo. Aku ikut jak p mana dorang dua ni jalan. First, p JPJ dulu. Baru aku tau plak JPJ sana jauh d Penampang. hihihi... Lepas tu, p kedai motor coz incik Bo mo beli spare part motor. Lau ndak silap, incik Bo ni ada bengkel. Malu2 lagi dia mo kestau aku bah. Aku pun curik2 dengar jak cerita dorang ni. Mana boleh menyampuk, gurl sweet comey cam haku ni mesti duk diam2 n buat muka sweet. *xpa, muntah jak la* hahaha....

Masa d JPJ aku stay lam keta jak. Bukan apa, nanti lau aku ikut ada plak yang mem'piwiet' diriku ini. Malu dowh.. Ahaks.. Ndak malunya jugak aku ni, perasantan jak keja. Well, aku memang gini lau mood tengah hepi gila babeng. Tapi lau xda mood, jadilah entry yang serius 2rius 3 rius macam entry sebelum ni. hehehe...

Dari bengkel terus p carwash d UA. My Kanda mo cuci tu karita yang comey. Ndak ensem kunun lau keta kotor. Aku pun iya jak la.. Bukan aku jugak yang bayar. huhuhu... Sementara tu dorang men snooker plak. Orang d tempat men snooker tu pun tengok2 aku jak. Ndak penah kali dorang tengok ladies bertudung cam aku ni lepak sana. Ops, kami bukan lepak ya. Kami tunggu keta kena cuci. T___T

Punya lama dorang main snooker tu. Aku tengok jak padahal aku langsung ndak paham. Sempat koyak jugak la mulut gara2 menguap banyak kali. Keboringan punya pasal. Nasib ada jugak lawak2 dari my Kanda. Ndak jugak la jem muka asik serius jak. Ndak bagus serius, misti manyak senyum owh.. Baru awet muda bilang orang la.. Aku just amalkan jak.. hihihi....

Dah habis cuci keta, dah lap2 kasi kering, kasi kilat baru kami meneruskan perjalanan. First p Wisma Merdeka dulu. Mo cari baju bilang my Kanda. Aku pun ikut jak la. Ndak jugak aku stay lam keta jak kan?? Sudah boring cari baju tapi ndak jumpa yang kena d hati, my Kanda ajak stay2 sana d Waterfront dekat Wisma Merdeka. Berbekalkan kerepek ubi kari ngan Milky Tea wit coconut cube, kami berdua pun stay la sana dan meninggalkan incik Bo yang masih mencari baju. 

nyum..nyum.. T___T

Mo tau?? Milky Tea ngan kerepek ubi kari tu peberet ku ngan my Kanda. Mula2 aku jak yang suka makan, lepas kasi rasa dia jak trus malar itu jak yang d beli lau jalan2 d Wisma Satok masa dulu2.. *Pergghhh... Ayat cam lama betul suda* Hehehe...  Ndak sangka terjumpa plak tu kerepek d sini jugak. Padahal lama suda aku cari tu. Nah, apalagi... Terus la ter'flashback' memori2 indah masa study sama2 dulu... Cey.... Kenja ko ya.. Hakhakhak...

Masa stay2 d Waterfront, macam2 kami cerita. Tapi banyak pasal kenangan time membanci la. Susah mo cerita cni, nanti jadi entry paling panjang plak ni. Nantilah aku cerita lagi. Tu pun lau ada yang mo tau la. Tapi lau xda yang mo tau pun aku mo cerita jugak. Just for my record la.. Manatau tetiba terhilang ingatan kan.. hehehe... 

Tu la aktiviti yang paling aku suka buat kalau sama2 ngan Kanda ku. Aku suka bercerita, suka dengar cerita nya.. Dia pun dengar jak cerita ku biarpun kadang2 cerita ku sama jak.. Hehehe...  Tiba2..

"Boy, ada lighter ka?"

Uikss... Kacao betol la mamat ni. Sudah la ndak da bagi salam.. Ganggu jak cerita kami.. Hahaha...

Incik Bo sudah jumpa n beli baju yang dia mo.Pastu tanya lagi mo p mana. Incik Bo ajak tengok wayang tapi my Kanda bagi alasan macam2 sebab kami ada destinasi len yang mo d pegi. Akhirnya... Jeng.. Jeng.. Jeng... Masa yang aku tunggu2.. 

"Kita p Tg Aru la, tempat yang ada air pancut tu. Masih boleh masuk free lagi kan", tanya incik Bo. 
"Iya, kita p sana la. Sampai ujung bulan jak tu free. Jom la, cantik tu," bilang diri ku yang sangat2 di landa ketidaksabaran hati. Hahahaha....

Sampai jak d Perdana Park, aku la orang paling semangat. Aku jak bising.. Macam2 ayat yang melambangkan ke'excited'an ku terkluar dari mulut yang xda insurans ni. Macam kanak2 riang pun ada. Nasib ramai orang, jadi terpaksa control ayu la ckit. TAPI, start jak lagu tema tuk air pancut tu terus laju jak kasi kuar kamera ku yang sudah usang ni. My Kanda jadi tukang amek gambar aku. Hehehe... 
Sudah penat pose macam2 gaya, kami pun enjoy la tengok tu fountain.. Macam lomentik pun ada kan.. Hahahaha... Bila lagu da habis, fountain pun stop sudah, my Kanda ajak tawaf tu taman.. Ada lagi budak around 4-5 years kena tinggal oleh family nya. Sian tu budak, harap2 ada la family nya datang ambik dia..

Sebelum balik singgah isi perut dulu. Sempat kena ejek lagi oleh Kanda ku gara2 aku makan sampai habis. Sedangkan selama ni aku la yang selalu membazir, makan x pernah habis. Hari ini dalam sejarah, kata Kanda ku. Hehehe.. Aku pun sabar saja la.. Dah kena belanja kan, takkan mo membazir.. Mesti kasi habis, nanti nanges tu nasi lau ndak abis. Hihihi...

Sekarang my Kanda on the way balik LD daa.. Tadi sempat jumpa aku jap.. *suka sangat2*
Harap dorang selamat sampai.. Oredi miss him.. *minta puji jugak ni anak*
ngeh..ngeh..ngeh..


Anne bilang :: Wahh.. Sungguh panjang ini cerita.. Tima kasih sudi baca... (^_^)v

Sabarlah Wahai Hati...

Assalamualaikum...


Hari ni ada banyak soalan2 yang bermain dalam kepala otak..
Aku bingung sekarang..
Macam2 aku pikir..
Macam2 soalan dalam otak ku yang ckit lagi mo berkarat ni..
Baru suma soalan tu susah mo dapat jawapannya..
Mo tanya sama orang yang paling bijak pun lum tentu boleh jawab..
Bukan alang2 soalan dalam pikiran ku ni..

Adehh...
Tolong aku weiii...
Camana mo delete suma soalan yang menyakitkan kepala ni??
Kalau la otak macam hardisk..
Klik jak mana2 yang ndak di mau pastu delete..
Ndak pun format la satu kali..
Ganti OS yang up-to-date..

Gara2 soalan2 ni la tidur semalam sungguh tidak best..
Banyak kali terjaga..
Ndak pa lau terjaga jak..
Ni siap mimpi yang bukan2 lagi..
Pastu rasa ndak sedap hati..
Mo tidur balik pun susah..
Aaaaarrrrggggghhhhhhh!!!!!!
Aku ndak suka la gitu...
Sambadi... Plis hep mi...

Kemarin da hepi2 dapat jumpa my Kanda..
Bila mo tido jak, trus banyak yang men2 d pikiran..
Kacau betul la...
Mo mimpi yang lomentik2 dengan Kanda ku pun x dapat..

Orang bilang..
Mimpi tu mainan tidur..
Huhh..
Bukan mainan namanya lau ndak best..

Time aku taip entri ni pun aku rasa sesak jak dada..
Macam ada samting yang ndak kena jak..
Apa kah?? Kenapa kah??
Aku sms beliau d kampung..
Ok jak pun dorang..
Tanya my Kanda, biar dia x balas mesej pun aku tau dia ok coz dia men poker tadi..
hakhakhakhak...

Apa yang ndak ok sebenarnya ni??
Atau aku nebess mo p interbiu esok ni??
Tapi aku kan da biasa ngan interbiu2 ni..
Buat apa mo nebess2 segala..
Menyesakkan fikiran jak taukk...
Sesak dada..
Dahi berkerut..
Otak penat..
Kepala sakit..
Tapi tangan laju jak menaip..

Macam ada samting yang aku mau tapi ndak dapat..
Susah mo dapat..
Atau lambat lagi mo dapat..
Hmm... Maybe..
Sabar la wahai hati..
Rehat la wahai otak..
Berenti la wahai jari..

Ok, ni jak la yang dapat aku luahkan..
Thanks sapa yang sudi baca entri mengarut ni..
Lega da ckit..
Kena cari solution sendiri..



SMK Bandaraya

Assalamualaikum suma... (^_^)v

Hari ni last dapat online. Pasni aku akan cuti online 1 minggu. Kenapa?? Biarlah rahsia... Hahaha... Aku mo bercerita hari ni. Sory la, aku ni memang suka bercerita. So, layan jak la. Mo tau cerita apa? Hah, ce cite.. ce cite.. Hahaha... Sapa2 yang dah pernah tengok cerita Hantu Kak Limah Balik Umah mesti tau apa kebendenya "ce cite.. ce cite" ni. Aku malas mo cerita, kamu cari tau sendiri la, k? Hehehe....

Rumah aku ni dekat ngan SMK Bandaraya. <---- Ok, ni permulaan cerita. Lau yang tinggal area Sepanggar or Menggatal mesti tau sekolah ni kan? Aku tak penah pegi pun sekolah ni coz aku bukan sekolah kat sini. Dulu aku sekolah di LD. Ok, op.. op.. Aku bukan mo cerita pasal sekolah lama ku. Aku mo cerita pasal Smk Bandaraya ni. *takut kuar tajuk* hehehe...

Bukan cerita apa la.. Cuma aku rasa sekolah ni cambest jak. Sekolah ni ada bilik announcement yang ada sound kuat and dengar sampai pi umah aku. Asal rehat sesi petang *sesi pagi aku x perasan* jak, dorang akan pasang lagu. Lagu bukan sebarang lagu tau?? Tajuk lagu tu, 'I Wanna Be A Billionaire'. Sungguh bermotivasi tajuk lagu ni. Lepas lagu tu, ada lagu pompuan tapi aku xtau lagu sapa. Last song, Firework-Katy Perry.. Hehe.. I like dat song..

Bukan tu jak, pas mainkan lagu ada plak persembahan short story dari student. Pasal apa aku yakin yang bercerita tu student?? Sebab aku tau la. Takkan cikgu kat sekolah tu plak yang bercerita kan? Suara pun suara budak2 lagi coz sesi petang ni menengah rendah. *Betulkan lau salah, coz aku tengok student petang ni kecik2 jak* hehehe...

Anyway, best idea cikgu2 kat sekolah tu. Hari Jumaat plak ialah English Day. Any announcement yang dibuat akan menggunakan dwibahasa, English & Malay. Tapi masa hari Rabu hari tu pun ada speaking jugak. Aku pun x pasti bila sebenarnya English Day dorang ni.

Kalaulah sekolah ku dulu ada begitu, kan siuk. Ni ndak, di hostel jak ada tapi x lama. Ndak pasti napa, rusak kali. Best owh, aku paling suka lau bertugas jadi announcer di Serambi Puteri *nama bilik tempat pengumuman*. Asal ada pelawat datang jak, terus ambil mic then nyanyi bergemalah suaraku yang kiut *aku memang kuat perasan*, "Perhatian kepada pelajar aspuri yang bernama Lisa Surihani, sila ke serambi puuteri sekarang kerana anda ada peminat pelawat. Sekian, terima kasih". Ding.. Dong... Siap ada sound effect lagi tu. Hahaha...

Ada satu lagi yang aku suka pasal sekolah ni, sebelum mula kelas pertama, semua student disuruh beratur di sepanjang balkoni kelas dorang untuk menari menyanyi lagu sekolah. Pas nyanyi, ada bacaan doa lagi. Habis bacaan doa baru mula kelas... Aku suka cara dorang ni. Ailaikk... Huhuhu...

Ni skolah aku (^_^)v


Anne bilang :: Mo sekolah balik.. huhuhu...

Happy Chap Goh Mei

Assalamualaikum suma...

sekadar gambar hiasan

First of all, Happy Chap Goh Mei kepada mereka yang menyambutnya. 
Patutlah banyak bunga api meletup malam ni. 
Tapi apa2 pun, aku enjoy tengok bunga2 api tu suma. 
Macam kebaruan pun ada. Sikit2,
Wahhhhh!!!! 
Woww!!!
Cantiknyaaa!!!
Ee, mo lagi.. Mo lagi...
Ops, melebih2 la plak.. Hehehe...

Tanglung yang comey2..

Lepas bunga api, ada lagi benda2 terbang... 
Ntah apa namanya pun aku tak tau...
Kakak ku bilang benda tu tanglung. 
Eh, tanglung boleh terbang eh?? 
Apalah jahil betul aku ni.. Hahaha..
Ah, nevermind la tu suma..
Yang penting aku enjoy tengok benda tanglung tu..
Cantik wa shakap sama lu..
 Ada dalam 10 buah tapi jauh laa..
Lebih kurang 500 meter gitu..
Wahh, pandai2 jak aku mengagak..
Hehehe...

Jom kita share info sikit pasal Chap Goh Mei... 

Chap Goh Mei disambut 15 hari selepas Tahun Baru Cina. Sambutan ini menandakan berakhirnya perayaan Tahun Baru Cina. Mereka akan mengadakan upacara sembahyang secara besar-besaran, bakar colok besar dan makan besar bersama keluarga. Suma besar2 kan? Hehehe... 

Selain itu, Chap Goh Mei juga dianggap sebagai Chinese Valentine's Day. Gadis2 akan berpakaian cantik dan mengunjungi kuil untuk berdoa agar mendapat pasangan. Terdapat juga amalan melontar buah limau ke tasik, laut atau sungai. Secara tradisional nya, ia menandakan gadis tu masih single & available for marriage tetapi di zaman serba moderen ni, dorang akan tulis nama, phone number and anything else pada buah limau yang mo di lontar tu untuk mencari teman lelaki. Sooo sweet... (^_^)

Comelnya... budak kat belakang jangan perasan.. hahaha..

Persembahan kebudayaan Cina seperti perarakan tanglung, tarian naga atau singa, opera Cina dan mengimbang bendera besar iaitu 'Chingay' juga akan diadakan bagi menandakan perayaan ini. 

Bestnyaaa... 
Mo tengok tapi takda orang leh bawak jalan. 
Kanda ku sudah balik LD tadi. Huhuhu...
Sory la ek lau ada info yang salah atau kurang tepat..
Just rujuk bahan yang ada jak..
Aku xmo ganggu kawan2 Cina aku..
Tanya pasal itu ini..
Konpem kena lempar aku pakai limau..
Lau pakai angpow ndak pa jugak..
Gurau2 jak ya, jan ambil hati..

Anne bilang :: Aku suka Tahun Baru Cina.. Macam2 ada.. (^_^)v
Thanks to:

Senggugut... Bukan Sesungut...

Assalamualaikum... 


Sekarang mood :: DANGEROUS... Hahaha... Xda la..
Aku x sihat sekarang ni..
Sakit perut yang kejap sakit sampai x boleh tahan, kejap lagi sakit biasa2 jak...
Biasa la, sakit orang pompuan.. hehehe...
Lau ada yang yang x tau, nama sakit perut yang pelik ni ialah SENGGUGUT. 
Bukan sesungut tau?? hehehe...
Cerita dongeng ni sapa2 pun boleh baca. 
Khasnya kaum lelaki, kalau da tau bolehlah korang jadi nurse tak bertauliah bila adik, kakak, kawan or gadis pOojaan hati korang mengalaminya.

maaf, model agak seksi sedikit. huhuhu...

Kalau mo tau, senggugut ni ialah sakit yang dialami ketika haid. Tapi tidak semua yang haid akan mengalami senggugut. Sakit ini dialami oleh sesetengah wanita sahaja dan tahap kesakitan juga berbeza bagi setiap wanita. Ada yang sakit 1 hari, 2 n 3 hari pun ada gak. Ada yang tiap2 datang bulan mesti senggugut, ada jugak yang kadang2 jak. Yang paling penting sekali, sakit ni boleh mengganggu tugas harian kaum wanita. And sebab sakit ni la, boleh pi jumpa doktor n dapat MC. Hehehe...

Macam best jak kan? Huh, best jugak ku rasa. Hanya Tuhan & orang yang pernah mengalaminya jak yang tau cmana sakitnya. Contoh terdekat aku la. Every month tak sah lau ndak senggugut. Sakitnya sampai 2 hari. Hari ketiga baru kurang2 ckit.. Siksa woo.. Sampai terguling2, kadang2 ada rasa mual jugak.. Opss!! Muahahahaha....

Pernah jugak aku bantai pi jalan2 time senggugut. First masa study, merempit jalan2 nek moto ngan Kanda ku. Dapat tahan jugak la.. Second, ujung taun lepas. Aku semangat mo pi tengok wayang Harry Potter coz adik mo belanja. Sakit2 pun jalan jak, kena belanja punya pasal. Huhuhu... Sampai 1B, p isi perut dulu d kepsi. Pastu pi beli tiket. Sementara tunggu wayang start, kami pi cyber dulu. Almaklum la, dulu lum ada broadband. Hehehe... 

Dalam setengah jam tiba2 perut aku rasa sakiiiiiit betul, kepala pening, badan sejuk, mata berpinar-pinar.. Aku panggil adik aku, dia pun terkejut tengok muka ku pucat gilak *dia cakap la*. Ndak sudah aku ambil kisah muka pucat ka, berseri-seri ka..  Masa tu aku ingat mo baring jak. Tapi agak2 la, ko gila mo baring di cyber tu? hahaha... Aku rasa macam mo pengsan jak masa tu. Macam2 da aku rasa, ndak dapat mo di luah ngan kata2. Aku suruh adik ku pimpin aku kuar dari cyber tu. Then cari apa yang boleh buat aku selesa sikit. Nasib la ada tandas dekat cyber tu. Ingat mo pi cuci muka, biar segar ckit. Sekali penuh la plak tandas tu. Terpaksa aku duduk jak tepi dinding di luar tandas tu. 

Bila dah kurang makhluk asing di dalam tandas tu, aku dengan kaki yang ndak tentu sudah jalan nya, masuk la. Sampai jak dekat sinki terus basuh muka. Baru ada segar sikit. Tiba2 rasa mo terkeluar balik kepsi yang aku makan tadi. Tahan punya tahan, terkeluar jugak akhirnya ayam kentaki ngan cheezy wedges kepsi. Hahaha.... 

Lama aku dalam toilet tu, sampai mo mula da wayang. Harry Potter Adik aku yang tukang sponsor tiket pun balik2 kol suruh cepat. Pas da cuci muka n buang apa yang patut dibuang aku pun kuar la dari toilet tu dengan keadaan yang sedikit lega. Tapi aku ndak join adik2 ku tengok Harry Potter, aku ambil keputusan mo balik. Maka terbazir la tiket RM10. Boleh beli topup tu.. Hehehe... 

Perjalanan dari GSC 1B pi pintu utama 1B macam 1km jak rasanya. Aku nampak da bas mini di luar tu panggil2 aku.. Aku pun dengan langkah yang ckit lagi mo jatuh, berusaha untuk sampai cepat pi pintu utama. Tiba2 ada plak mamat ni tegur aku. Mamat tu pegawai perangkaan yang handle kami masa Banci 2010 hari tu. Camana la boleh terjumpa dia di sini ni.. Aku paksa jak senyum n bertegur sapa ngan dia. Tapi bikin geram, dia ndak nampak ka aku tengah nazak masa tu? Cuba la dia offer hantar aku balik ka, hantar pi klinik ka, belanja makan ka.. Ni ndak, pas tegur2 terus jak blah. Mo jak aku lempar pakai kasut. Hahaha... Nasib keadaan ndak mengizinkan aku berbuat demikian. 

Aku teruskan perjalanan ku sampai pi luar 1B. Sekali ujan la plak. Aduss... Dugaan apakah ini? Kalau ndak pikir malu, sudah aku pura2 pengsan. Manatau ada orang baik hati tolong aku. Tapi aku ndak pandai berlakon, nanti kedapatan aku menipu. Konpem kena buang tepi jalan terus. Hahaha... 

Aku tunggu ujan reda baru aku pi nek bas. Duduk jak dalam bas teruss... Aaa.. Selesanya dapat duduk n menyandar di seat bas yang empuk tu. Tapi dapat rehat kejap jak la coz rumah aku dekat jak. Sampai kat depan perumahan aku, ada satu cabaran lagi iaitu melintas jalan. Jalan Sulaman ni memang selalu banyak kenderaan, laju2 plak tu suma. Pernah ada budak kena langgar sini, terus meninggal. Al-Fatihah... Sian budak tu.. Okay, back to my story. Hehehe... 

Lama jugak la baru aku dapat melintas. Syukur la aku masih dapat berlari. Hahaha... Cabaran last ialah jalan kaki dari gate pi rumah aku yang terletak di belakang iaitu blok E. Pastu tangga nek pi 3rd floor. Tapi syukur Alhamdulillah, dapat jugak aku harungi suma cabaran tu. Sampai rumah terus landing di lantai ruang tamu tu. Handbag, tudung n kasut ntah dimana suda terbangnya. Hahaha... Barulah nikmat betul rasanya. Aku tidur dari kul 2 sampai dekat maghrib. Kadang2 lau baru bangun, sakit tu da kurang.. Pas mandi aku sambung rehat..

Haa.. Begitulah pengalaman sakit yang tidak dapat aku lupa sampai bila2. Kecuali la lau aku ada Alzheimer.. Hehehe... Senggugut ni tambah teruk kalau sejuk. Sebab tu la salah satu cara melegakan senggugut ni ialah isi air panas dalam botol pastu letak atas perut. Jangan pulak air yang baru mendidih tu. Ko gila?? Hahaha... Agak2 la ba, ikut tahap kepanasan yang boleh tahan la ba. Ada banyak lagi petua untuk merawat senggugut ni tapi aku tak penah try. So, pandai2 la kamu google sendiri. Hahaha... 


Anne bilang :: Aku x mo makan ubat, nanti mandul bilang kawanku.. hahahaha...

Sadisnya Dipermainkan...

Assalamualaikum n morning suma... (^_^)v

Hari ni mood boleh la.. Hehehe... Kemarin aku x dapat update blog sebab aku pegi jalan2 wit my Kanda & his hulubalang friends. *Ceh, macam jak ada orang cari aku lau aku x update.hahaha...* Tapi kawannya kira kawan aku jugak la coz aku pun kenal dorang. Betul x?? Iya kan jak lau x mau benjol di dahi.. Hahaha... 

Kanda ku sampai KK hari Isnin tu. Dia nek keta ngan En. Bo. Tujuan utama datang sini ingat mo jumpa aku. *perasan jak aku ni.hahaha...* Sebenarnya nak beli spare part motor and bawa balik kuda motor kesayangan Kanda ku yang dah 2 minggu ditinggalkan di rumah kawannya yang aku tak kenal. Hihihi... 

Aku tak tau pun dia mo datang KK minggu ni. Ingatkan minggu depan, tiba2 jak Isnin malam tu dia mesej aku suruh bersiap sebab mo ajak aku jalan. Aku pun terkejut, betul ka jugak Kanda ku ni? Atau dia men2 jak ni?? Untuk pengetahuan korang, Kanda ku ni seorang yang.... Aku pun x tau camana mo describe perangainya ni. Tapi dia ni suka bergurau ngan aku kadang2 sampai aku nangis. Contohnya masa study dulu, story nya lebih kurang camni...

Masa tu dah ujung sem 2 lau x silap. Suma sibuk tempah tiket mo balik cuti. Tiket ku sama ngan my Kanda coz dia yang beli. Hehehe... Tiba2 malam tu dia mesej bagitau yang dia balik sehari lebih awal dari aku coz tiketnya salah beli. Aku punya la panik masa tu. Aku panik sebab aku xda kawan yang sama flight ngan aku, aku x tau camana mo p airport dengan barang yang gila banyaknya, duit lagi x cukup bikin bayar tambang teksi and kawan2 aku suma balik awal dari aku. Aku dah x tau mo minta tolong ngan sapa. *Masa tu aku lum ramai kawan lagi. Hehehe...*

Aku tanya Kanda ku banyak kali, betul ka atau ko main2 ni?? Dia pun dengan serius mengiyakan jak apa aku tanya. Aku pun yang dah percaya habis apa dia cakap tu, terus nangis. *dasar cengeng.hahaha...*. Bila dia tau aku nangis terus dia kol aku. 


Kanda ku :: Sudah la, jan la nangis.. Ko ikut la ngan kawanku tapi kena jalan awal la dari poli coz flight dorang jam 8 pagi.
Aku :: Hah?! Awalnya jugak, flight ku malam kan? Buruk la tu aku di airport.. 
Kanda ku :: Ndak pa la ba, ko tengok la tv ka, tolong kakak2 ticketing tu check in kan orang ka, tolong macik cleaner ka... Ko ndak sedar tu malam sudah.. Hahahahaha... *boleh2 dia gurau begitu time aku sedih*
Aku :: Nah, melampau nya jugak... Orang sedih dia pi bagi idea merepek sana.. *time tu aku makin kuat nangis.hahaha...*
Kanda ku :: Laa... Menangis plak.. Aku bagi idea best2 pun nangis...
Aku :: Yalah, orang sedih xda kawan balik nanti ko plak pi bagi idea sembarang... Sudahla aku xda duit ni.. Cmana la aku mo balik ni?? Waaaaaa....... *habis da tisu, air mata berjurai-jurai sudah.hahaha...*
Kanda ku :: Yalah2.. Sama2 la kita balik...
Aku :: Hah?! Bila jugak ko balik ni??
Kanda ku :: Aih, sama kan tiket kita. Balik sama2 la ba..
Aku :: Habis tu, tadi bilang awal sehari dari aku??
Kanda ku :: HAHAHAHAHAHAHA....


Sekian... Begitulah sadisnya aku dipermainkan oleh Kanda ku. Masa tu aku lepak bilik kawan aku. Habis aku kena ketawakan oleh dorang. Tapi aku happy coz akhirnya aku balik ngan Kanda ku jugak. Tak payah risau pasal transport, pasal duit, pasal makan minum... Hahaha... 


Anne bilang :: Mintak maap sekiranya ada yang rasa entry ni macam hampeh jak.. hihihi.... ^_^

Salam Maulidur Rasul

Assalamualaikum...



Malam ni short update jak..
Aku just mo ucap Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1432H...
Banyak2 kan la berselawat ke atas nabi junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W...
Dimana2 ada sambutan tu, join jak ya? 
Teringat plak time skolah menengah dulu... 
*uik, mcm lama betul plak* hehehe...
Sebagai budak asrama, wajib ikut perarakan..
Best eh, berarak ramai2 ngan kawan2...
Semangat tul selawat..
Pas berarak ada pertandingan sepanduk lagi...
Wahhh... Rindunyaa...
Macam mo p sekolah menengah lagi la..
Hihihi...

Beautiful pic thanks to:

Aku Yang Sakit...

Assalamualaikum n selamat malam suma.. 

Hah, jawab jan ndak jawab. Tau ka kamu? Lau jawab salam kuat2 & full adalah lagi afdal. Hah! Apa lagi? Jawab la kuat2 sekarang.Hehehe... *Ops! aku merepek lagi* 

Aku keburingan lagi ni malam. Adik aku sorang da balik poli n sorang lagi da balik IKM. Laptop pun da kurang satu. Tak dapat tengok movie lagi. Laptop aku takda movie best, suma da tengok. Mo download malas plak aku. Huh! Dasar pemalas tul aku ni. Hahaha...

Penat sungguh aku rasa sekarang. Mo tau napa?? Sebab aku baru balik dari jalan2 ni, tapi bukan jalan2 kat luar ya?Aku berjalan-jalan di alam maya. *blogwalking*  Hehehe... Mesti ada yang heran. "Ala, blogwalking pun penat ka?" Wui penat ni jo... Satu badan aku sakit. Sakit gara2 postur duduk yang ndak betul. Aku online kat atas sofa ni, lantai sejuk la weii... Hahaha... Aku ni jenis manusia yang tak tahan sejuk. Aku bantai jak duduk bersila atas sofa sambil membongkok untuk menaip dan membaca. Konpem tulang belakang makin bengkok. Takpa, nanti aku minum susu Anlene. *konon jak tu* Hahaha....

Selain badan, mata aku pun sakit jugak. Aku rasa mata aku ni ada problema la. Susah nak pokus time membaca ayat dalam perenggan yang telampau dekat spacingnya. Kamu faham ka jugak apa aku merepek ni?? Aku harap kamu faham tapi lau ndak faham, tanya jak aku nanti. Hahaha... Kalau aku baca baris ketiga, boleh plak terbaca terus p baris keempat. Pandai lari2 ni mata tauk?? Bikin serrem... Mo baca jauh2 baru boleh pokus. Tapi kalau font size kecil, langsung ndak dapat la di baca. Kesian incik mata, sakit gara2 dipaksa membaca jugak biar susah mo nampak. Hehehe...

Tadi masa BW tejumpa satu blog 'yang-aku-ndak-sempat-ingat-nama-blognya'Ada banyak cerita2 lucu dalam blog tu, then aku copy la satu cerita ni. Tengok dari komen pembaca blog tu, ramai yang ndak paham ni cerita. Aku pun ndak tau la dorang tu babbal ka begok, benda senang pun ndak faham. Aduss!! Anak sapa la ni, sungguh kasar bahasa nya. Maafin gue ya?Hahahaha....

Nah, baca jak la. Pastu gtau lau kamu faham atau ndak. Lau ndak nanti aku kasi faham. Hehehe... Tajuknya aku ndak ingat. *Dush3x* Sory la, aku terus close tab tadi lepas copy. Ngeh..ngeh..ngeh...


Di dalam sebuah bas duduk seorang pemuda dan seorang nenek. 
Si nenek memicit-micit kepalanya.
“Kenapa nie nek. Pening ya,” tanya pemuda tersebut.
“Ya nak, rasanya kepala pening, perut mual, rasa macam nak muntah,” jawab nenek.
“Oh, ya nak, bolehkah nenek melihat muka kamu sebentar.”
Pemuda itu terkejut tapi kemudian tersenyum,”Boleh nek, tapi kenapa?”
Si nenek menjawab,”Biar muntahnya lebih cepat."




Muahahahaha.... Jaat ni nenek tau.. 


Anne bilang :: Nasib bek Google Chrome ada save tab yang baru ditutup tadi... Ekekeke....

Thanks to :

My Head Spinning

Assalamualaikum suma...

Adess... Macam semmat jak entri ni. Tajuk bahasa omputih, sekali isi bahasa Melayu plus bahasa merepek la plak. Sabar saja la bagi sapa2 yang ndak faham tu. Try Google Translate la lau dapat. Ngeh..ngeh..ngeh...


Buhsan tul sekarang ni. Kepala lagi pening dengan tiba2. Kenapa kah? Adakah kerana aku menghadap laptop jak satu hari ni?? Atau adakah sebab aku makan megi tadi?? Atau sebab ada 3 makhluk ciptaan tuhan ni sibuk minta belanja ngan aku?? Aduhh, pusingnya aku. Sudahlah pening, men soal jawab sendiri2 lagi.. hahaha... 

Sabar la wahai En. Sham, En. Bo & En. Raim, nanti aku dah dapat keja ngan gaji yang cantik menarik tertarik ko memang dabomb  boleh tahan, nanti aku belanja kamu tengok wayang arr? Sebut jak wayang apa kamu mau, di mana kamu mo nonton, mo popcorn ka, pepsi ka, atau mo p Kbox dulu 1 round??Anything bilang omputih, aku belanja kamu tu. Hehehe... 

Jan ada yang salah faham plak, aku bukan mo tunjuk baik. Aku ni memang pemurah orangnya. Tapi itulah yang menjadi kelemahan aku. Kanda ku pun selalu tegur, sejak dari study dulu sampai sekarang. Banyak kali dia pesan tapi aku ni kan pelupa. Sory la Kanda, nanti Dinda ingat selalu pesan Kanda. Uwekkkk... Abaikan saja statement tadi. Hahahaha...

KK hujan jak sepanjang hari ni. Kadang lebat, kadang renyai2.. Tadi pagi cerah tapi sekejap jak. Sempat jugak la p joging tadi. *Tolong jangan percaya*. Hahaha... Aku bukan malas, aku mo betul p joging tapi masalahnya aku tak suka beberapa insan berlainan jantina kat kawasan rumah aku ni. Nampak jak aku konpem ada suara2 sumbang yang berkata :

"Piwwiieeeeettt.... Kim salam aa... Boleh kenalan ka?Mintak nomor henpon boleh?" 

Huh! Boleh, boleh blah!! hahaha... Aku bukan sombong tapi tak suka la cara dorang tu. Lau betul mo kenal, mo jadi kawan, bagus2 la ba. Sama jugak lau di Pesbuk. Request jadi kawan, aku approve la biar ndak kenal janji ada mutual friend yang aku kenal. Lepas konpem jadi kawan, mulalah mengajak chat dengan ayat basi orang zaman dulu2.

"Hai, boleh kenalan?"

Perrggghhhh!!!! Santiklah ayat mu jo... Terus terpikat aku ngan ko, terus terlupa kejap ngan Kanda ku.. Hakhakhak... Pliss la ya?? Ndak laku taktik mu tu ngan aku. Lau orang lain boleh la kalik. Guna cara lain la boleh ka?? 

Cara lain yang aku maksudkan ialah yang tidak langsung. For example, kalau aku post something d wall ku, ko p la like ka, komen ka... Tak pun, join komen2 aku ngan kawan2 ku yang lain. Aku lebih suka kenal orang dengan cara begitu. Lau ko komen yang baik2 jak, mestilah tanggapan ku ngan ko pun baik. 
TAPI kalau ko komen macam taek2 jak, aku remove ko terus. Sapa la mo kawan ngan orang begitu kan? Sudah ndak d kenal, p komen macam2 plak. 

Tambah semmat lagi kalau orang tu minta nombor telefon. Suka2 ati laki tiri mak bapak dia jak kan? Baru kenal terus mintak nombor telefon. Lau aku tanya buat apa, terus cakap aku sombong. Buduh kali orang tu, ndak jawab soalan langsung. Ndak sikul kali ah?? Hahaha.. Aku sudah sedaya upaya mengelak, cari cara yang lebih professional untuk menolak permintaan dorang. Kadang2 aku cakap jak terus aku xmo bagi. Lantak dorang la mo cakap aku sombong. Ada aku kesah?? Sapa jugak dorang mo cakap aku gitu kan??


Haishh.... Susahlah jadi orang kalau begitu perangai... Loser.. Bagus ko jadi laptop jak, ada jugak gunanya. Aiyaa... Tension plak tiba2. Ni suma dorang punya pasal la ni. Bikin panas jugak ba kadang2.. First boleh sabar lagi tapi lau da selalu, sakit jugak hati ni. Mo marah pun x boleh. Ndak bagus marah2, nanti cepat tua. So, sabar saja la. 

Kanda ku pernah berpesan, "Pedulikan jak la orang begitu tu. Buang masa jak layan". Hah!! Tu la yang aku amalkan sekarang. Anggap jak dorang tu macam angin. Macam baru2 ni punya kisah. Aku ngan kakak aku tengah tunggu bas, tiba2 ada kedengaran bunyi2 sumbang mem'piwiet' kami. Aku nampak orang tu, siap melambai2 lagi. Aku ngan kakak ku terus buat2 macam tengah mencari dari mana bunyi tu datang. Padahal orang tu kat depan kami jak. Kakak aku cari celah purse dia, aku cari kat bawah tapak kaki. Mana la tau ada tersepit bawah tu kan?? Hahahahah....



Anne bilang :: Isk.. Isk.. Isk.. Layannnnn....

Tag Oleh CakapBisa...

Assalamualaikum & selamat hari Jumaat semua... :) 

Hari ni aku mo jawab tugasan tag yang diberikan oleh CakapBisa. Kemarin lagi dia tag aku tapi aku ni kan "manusia paling rajin di muka bumi", jadi hari ni baru aku dapat kasi siap ni tag. hihihi... Ok, ni hasil tag yang telah berjaya aku jawap. Susah tul soalannya tau, mencabar minda betul. hahaha...

Sila jawab soalan soalan ini dalam Bahasa Melayu sahaja.

1. Apakah yang anda sedang lakukan 30 minit yang lalu
>> Pungut duit CarTown ku

2. 2 jam yang lalu?
>> Sarapan biskut kering cicah teh.

3. Anda suka
>> MAKAN!! huhuhu...

4. Minggu lepas
>> Sama jak ngan minggu ni, aku masih bambong lagi...

5. Tiga lagu yang anda boleh dengar berulang ulang kali
>> Perfect Two - Auburn
>> Impossible - Shontelle
>> Bisa - Search

6. Tiga binatang yang anda tidak suka.
>> Lipas, bab1, nyamuk

7. Lima fakta tentang anda
a) Pemalu tapi bila dah kenal, aku la yang paling banyak cakap..
b) Tension cari keja
c) Cengeng (kuat nanges.huhuhu..)
d) Suka berangan-angan
e) Hobi saya ialah termenung sambil berfikir..

8. Tahun depan mungkin
>> Saya bergelar student semula.. Insya Allah...

9. Saya tidak reti
>> Bercakap di telefon

10. Saya pandai
>> Menyuruh orang sakit makan ubat tapi aku sendiri tak mo makan ubat lau sakit. huhuhu...

11. Kawan saya
>> Sayang saya sebab saya pun sayang dorang jugak :)

12. Saya ada
>> Otak yang hampir berkarat.. hahaha...

13. Saya seorang
>> Yang yakin pada Qada' & Qadar

14. Adik saya
>> 2 lelaki, 2 perempuan

15. Saya tidak pernah bosan dengan (senaraikan 4)
a) Photography
b) Kanda ku :)
c) Masakan mak aku
d) Citer Korea

16. Bilakah pertama kali anda bercinta
>> Taun 6 tapi cinta budak2 la.. kira ka jugak?? Lau cinta yang real punya, masa d poli.huhuhu...

17. Perkara yang selalu orang tak percaya tentang anda.
>> Orang tak percaya aku da 23 taun.. hihihi...

18. Saya rindu
>> Family, rumah di kampung, Kanda ku, nasi ayam penyet... nyum3x...

19. Saya tak sabar
>> Mo ada DSLR sendiri

20. Lima laman yang anda selalu layari
a) Facebook
b) Mudah.my
c) Says.my
d) Google
e) ~~Anne Nurain~~

Berikut adalah mangsa tag aku... hihihi...

Saya Lapar!!!

Assalamualaikum... :)

Takda mo post apa-apa yang best malam ni.
Cuma mo gtau jak...
Aku LAAPPAAAAAAARRRRRRR sangat2...
Huawawawawawa...
Ada sapa-sapa ka mo belanja aku makan??
D Tanjung Aru ka, Pizza Hut ka, McD ka...
Mana-mana la yang halal, janji kenyang perut then suka ati...
huhuhu...

Aku ada tengok iklan keja kosong di Mudah.my tadi..
Ada satu jawatan tu, dia minta resume, photo A4 size and related certificates...
Hah?! Betul ka dia mo gambar size A4??
Aku ndak salah tengok ka??
A4 tu saiz kertas yang biasa bikin print tu kan??
Correct me if I'm wrong, k?
Terus bepikir aku..
Gambar saiz apa aku mo send ni..
Aku mana da gambar saiz besar camtu...
Wawawawawa....


Mister Linky oH Mister Linky...

Assalamualaikum...

Saja mo kempen... Hihihi...
Aku ada buat page special punya untuk korang letak link korang.. 
Nampak tak?? Tuu kat atas tu... hehehe...
Pada sapa-sapa yang sudi tu, sila la tinggalkan link ya? 
Jan malu2 macam mamat kat bawah ni, burok oii... huahuahua... 


Hah, yang bawah ni comel.. hihihi...


Time xda keja boleh jugak aku follow and blogwalking p blog korang... 
Boleh komen2...
Boleh jugak eratkan silaturahim antara blogger kan? 
Betol tak??  Betol kan? Kan? Kan? ~~ngee...


Tips Menghilangkan Gigitan Cinta

Assalamualaikum...

Nampak cambest jak tajuk diatas tu kan? Tapi sebenarnya "gigitan cinta" yang aku maksudkan disini adalah gigitan nyamuk. Rasa-rasa ada yang marah ka aku buat tajuk entri macam tu?hehehe... Jan marah-marah, lau marah nanti ketahuan. huhuhu...

Okey, terus kepada tujuan sebenar entri. Hari ni aku nak kongsi ngan korang suma tips-tips untuk menghilangkan atau melegakan gigitan nyamuk atau serangga lain pun bleh jugak. Tips ni sangat-sangat berguna kepada sapa-sapa yang rumahnya banyak nyamuk tu, biar da spray Ridsect pun masih jugak ramai nyamuk-nyamuk yang datang bertandang. Mungkin rumah tu banyak darah manis, tu yang encik nyamuk suka tu.hehehe...

Seperti yang semua maklum, gigitan nyamuk akan meninggalkan kesan bengkak dan berwarna merah. Pastu akan rasa gatal, bila dah gatal confirm rasa nak garu kan? Kalau ada yang boleh tahan tu aku salute la. hehehe... Ada sesetengah orang akan garu bekas gigitan nyamuk tu sampai luka, bila luka tu kering pastinya akan meninggalkan parut. Gigitan cinta nyamuk ini boleh diubati dengan :


Lidah Buaya (Aloe Vera)



Korang tau kan aloe vera ni banyak khasiatnya. Selain untuk menegangkan kulit muka, ia juga boleh digunakan untuk melegakan gigitan nyamuk. Caranya, patahkan lidah buaya untuk mengambil gelnya. Kemudian sapukan dibahagian kulit yang digigit nyamuk. Gel lidah buaya akan membuatkan kulit terasa dingin sekaligus melembap dan membantu melegakan kulit dari gigitan nyamuk. 

Minyak Serai



Selain digunakan dalam masakan, serai ada banyak kegunaannya. Untuk menghalau nyamuk, bakar batang serai dengan menggunakan lilin. Manakala, produk seperti minyak serai boleh digunakan untuk menghindari gigitan nyamuk. Mungkin nyamuk tak suka bau serai ni. hehehe...

Baking Soda


Baking Soda ni bahan campuran untuk buat kuih atau kek. Baking soda ni beza ngan baking powder tau? Nak tau apa bezanya boleh klik sini. Aku malas nak terangkan sebenarnya, nanti terkeluar tajuk plak.hehehe... Tapi dalam menghilangkan gigitan nyamuk ni aku rasa dua-dua pun boleh guna kot. Caranya, bancuh baking soda tu ngan sedikit air then sapukan pada bahagian kulit yang terkena gigitan nyamuk. Untuk melegakan gigitan nyamuk yang banyak, ( hah, ni khas untuk sapa-sapa yang baru balik dari bertapa dalam hutan ) bolehlah try cara ni. Berendam dalam air mandian yang dah dicampur dengan baking soda dengan nisbah 1:3. Campuran ini akan membantu mengatasi rasa gatal pada kulit.

Ubat Gigi


Ahli holistik, Jennifer Crain, dari Greenspiralherbs.com mengatakan bahawa ubat gigi, khususnya yang mengandung peppermint, dapat menghilangkan rasa gatal. Peppermint dapat memberikan rasa dingin pada kulit yang gatal. Caranya simple jak, cuma sapukan ubat gigi tersebut di bahagian kulit yang digigit nyamuk.

Madu


Selain bagus untuk tekak, madu juga berguna untuk melegakan gigitan nyamuk. Campurkan madu dengan sedikit air, dan sapukan pada kulit menggunakan cotton bud


Sebenarnya ada banyak lagi petua untuk melegakan gigitan nyamuk, contohnya uncang teh, bawang putih, lemon dan ais. And, korang perasan tak semua bahan ni kita boleh jumpa kat dapur umah kita? Tak perlu susah-susah beli ubat sapu di kedai, cari je kat dapur. Mudah dan jimat kan? hehehe... Lepas ni boleh la try. Lagi-lagi musim hujan ni, ramai nyamuk-nyamuk yang berkeliaran. Nyamuk-nyamuk sekarang pun tahan bantai, spray la sampai habis satu tin, bakar la lingkaran sampai habis satu kotak, masih ada gak tu. Apa-apa pun, jom sama-sama kita membanteras pembiakan nyamuk terutama nyamuk Aedes. Jom ganyang Aedes. huhuhu...


Anne bilang :: Lau adik aku, dia conteng jak bekas gigitan nyamuk tu ngan pen. Confirm hilang rasa gatal tu. Cuba la lau mau... hehehe...

Sumber dari :
wong168.wordpress.com
rizki.situsmesin.com
Anne Nurain